Maria van Courtenay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maria van Courtenay (ca. 1204 - september 1228) was een dochter van Peter II van Courtenay en Yolande van Henegouwen. Ze was gehuwd met Theodoros I Laskaris en fungeerde enkele jaren als regentes voor haar neef Boudewijn II van Namen.

Biografie[bewerken]

Maria van Courtenay werd geboren als de dochter van Peter II van Courtenay, Latijns Keizer van Constantinopel en Yolande van Henegouwen. Ten tijde van de gevangenschap van Peter II was Yolande regentes van het rijk. In 1219 huwde Maria met Theodoros I Laskaris en werd ze Keizerin van Nicaea. Theodoros stierf al na twee jaar en Maria bleef kinderloos achter, ze had slechts enkele stiefkinderen.

In het jaar dat Maria van Courtenay trouwde met Theodoros verkreeg Maria's broer Robert de titel van Latijns keizer. Hij stierf echter al in 1228, waardoor de troon overging naar Maria's elfjarige broertje Boudewijn. De baronnen van Constantinopel kozen daarop Maria als regentes voor de jonge vorst. Door de verkregen macht betitelde zichzelf als keizerin. Lang duurde haar regentschap niet, ze overleed al na acht maanden.

Bronnen[bewerken]

  • Alice Saunier-Seité (1998): Les Courtenay : Destin d'une illustre famille bourguignonne, Paris, Éditions France-Empire (ISBN 2-7048-0845-7)
  • Patrick Van Kerrebrouck (2000): Les Capétiens, 987-1328, Villeneuve d'Ascq