Maria van Modena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maria van Modena
1658-1718
Portret van Maria van Modena
(ca.1676/85), atelier van Willem Wissing, Museum of London
Koningin van Engeland
Periode 1685-1689
Voorganger Catharina van Bragança
Opvolger George van Denemarken
Vader Alfonso IV d'Este
Moeder Laura Martinozzi

Maria Beatrice Eleonora Anna Marghareta Isabella d'Este (Modena, 5 oktober 1658Saint-Germain-en-Laye, 7 mei 1718) was de dochter van de Italiaanse hertog van Modena, Alfonso IV d'Este. In 1673 trouwde ze met kroonprins Jacobus II van Engeland.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Maria Isabella d'Este werd katholiek opgevoed en overwoog om in een klooster te treden. Lodewijk XIV van Frankrijk achtte haar echter een uitstekende huwelijkspartner voor Jacobus Stuart, de jongere broer van Karel II van Engeland. Jacobus had zich tot het katholicisme bekeerd en een huwelijk met een katholieke vrouw zou de banden tussen Engeland en Frankrijk versterken.

Jacobus had al twee protestantse dochters uit een eerder huwelijk, maar de wet in Engeland verleende voorrang aan mannelijke erfgenamen bij de troonopvolging, ongeacht hun leeftijd vergeleken met die van hun zusters. Het huwelijk riep in het overwegend protestantse Engeland veel tegenstand op, en tijdens de nasleep van de zogenoemde paapse samenzwering in 1678 reisden zowel Jacobus als Maria tijdelijk naar het buitenland om niet ten prooi te vallen aan de woede van het volk.

De koningin slaagde er voorlopig echter nog niet in een mannelijke erfgenaam voort te brengen. De kinderen waren of doodgeboren of stierven als zuigeling. Na de kroning van Jacobus in 1685 nam de druk op Maria verder toe om een mannelijke troonopvolger te baren. Op 10 juni 1688 werd prins Jacobus Stuart geboren, maar het gerucht ging dat het zoveelste doodgeboren kind was vervangen door de zoon van een ander. Enkele maanden later werden Jacobus II en Maria door de Glorious Revolution gedwongen naar Frankrijk te vluchten, zodat de oudste dochter van haar echtgenoot, Maria Stuart, en haar Nederlandse echtgenoot Willem III het koningsechtpaar van Engeland en Schotland werden.

Maria d'Este stierf in 1718 aan borstkanker in het Château de Saint-Germain-en-Laye nabij Parijs en werd bijgezet in de abdij van Chaillot. Haar graftombe werd tijdens de Franse Revolutie verwoest.

Kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mary of Modena van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.