Mariakerk (Deventer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mariakerk (Deventer)
Op de voorgrond de Sacrementskapel en woonhuizen, dan de zuidbeuk van de Mariakerk en op de achtergrond de toren van de Lebuïnuskerk
Op de voorgrond de Sacrementskapel en woonhuizen, dan de zuidbeuk van de Mariakerk en op de achtergrond de toren van de Lebuïnuskerk
Plaats Deventer
Coördinaten 52° 15′ NB, 6° 9′ OL
Gebouwd in 13e eeuw
Gesloopt in 1591 (sluiting)
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  12700, 12698
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakerk, ook wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd, is een voormalige kerk in Deventer. De kerk maakte vanaf eind 13e eeuw deel uit van de toen gebouwde Maria- en Lebuïnusbasiliek. Ze was in tegenstelling tot de kapittelkerk van Sint Lebuïnus, als parochiekerk bestemd voor de burgerij. Begin 16e eeuw is de parochiekerk afgesplitst van de kapittelkerk, naast de Grote Kerk gewijd aan Lebuïnus werd een nieuwe Mariakerk gebouwd. De zijbeuken van beide kerken kwamen min of meer in elkaars verlengde te liggen. Lange tijd is er een doorgang geweest tussen beide kerken. Aan de zijde van het Grote Kerkhof werden de zogenoemde Maagdenhuisjes gebouwd als de huisvesting van alleenstaande vrouwen.

Buiten gebruik[bewerken]

Na het Beleg van Deventer in 1578 door Rennenberg, kwamen de calvinisten aan de macht in Deventer. Voor hen waren vier kerken te veel. Naast de Lebuïnus- en Mariakerk, beschikte Deventer ook over de Broederenkerk en de Bergkerk. In 1591 werd besloten om de Mariakerk aan de eredienst te onttrekken en er waren plannen om de kerk te slopen. Die zijn ten slotte deels uitgevoerd, de noorderzijbeuk is afgebroken, daar zijn woningen voor in de plaats gekomen. De Sacramentskapel is blijven staan, maar kreeg een andere bestemming, er is sinds de tweede helft van de twintigste eeuw een horecaonderneming in gevestigd. Het schip is ontdaan van het dak en dient nu als binnenplaats. De zuiderzijbeuk bestaat nog en is lange tijd in gebruik geweest als arsenaal, terwijl ook de brandweer er haar materialen kwijt kon. Sacramentskapel, zuidbeuk en Maagdenhuisjes zijn beschermd als rijksmonument.

Huidig gebruik[bewerken]

De kerk is eigendom van de gemeente Deventer en wordt geëxploiteerd door de Stichting Mariakerk. Incidenteel zijn er activiteiten.

Zuidgevel met Maagdenhuisjes ook wel Stovenzetsterhuisjes genoemd