Marie Doro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marie Doro
Marie Doro
Algemene informatie
Volledige naam Marie Katherine Steward
Geboren 25 mei 1882
Overleden 9 oktober 1956
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1902-1924
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Marie Doro (artiestennaam van Marie Katherine Steward; Duncannon, 25 mei 1882New York, 9 oktober 1956) was een Amerikaans theater- en filmactrice die haar grootste successen behaalde in de tijd van de stomme film.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Doro werd in 1882 in het Amerikaanse plaatsje Duncannon geboren als Marie Katherine Steward. Ze begon haar carrière als theateractrice onder het management van Charles Frohman, tot ze in 1915 overstapte naar de filmindustrie en onder contract kwam bij Adolph Zukor.

Ze werd door de criticus William Winter omschreven als "een jonge actrice met een prikkelende schoonheid, markante persoonlijkheid en zeldzame expressie in het gezicht".[1] Doro had het uiterlijk van een Dresden pop met bruin haar.

Doro is in de jaren 10 (vanaf eind 1915)[2][3] kort getrouwd geweest met acteur Elliott Dexter. Na de scheiding zou ze nooit meer opnieuw trouwen. Ze had geen kinderen.

Ze overleed in 1956 aan hartfalen op 74-jarige leeftijd. Doro heeft een ster op de Hollywood Walk of Fame voor haar bijdragen aan de filmindustrie.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Marie Doro in 1913

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Marie Doro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.