Marimekko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een winkel van Marimekko.
Marikekko, Helsinki

Marimekko is een bedrijf dat gevestigd is in Helsinki, Finland. Het verkoopt kleding, tassen, interieurdecoraties en accessoires, en is wereldwijd bekend.

Geschiedenis[bewerken]

Voor Marimekko was er het bedrijf Printex, dat stoffen produceerde. Het werd overgenomen door Viljo Ratia in 1949. Diens vrouw, Armi Ratia, zorgde door middel van jonge artiesten voor een totaal nieuwe reeks van stoffen die sterke kleuren, vrolijke patronen en duidelijke strepen hanteerde. Mensen hielden ervan, maar wisten niet wat ze ermee moesten doen. Daarom werd er besloten om onder een andere naam - Marimekko Oy - kleding te maken met de beschikbare stoffen. De eerste collectie werd reeds in mei 1951 gepresenteerd door Riitta Immonen in het Kalastajatorppa restaurant in Helsinki.

Op 25 mei 1951 was Marimekko officieel opgenomen in het handelsregister van Finland en in 1952 had Marimekko hun eerste officiële kledingwinkel in eigen handen. In 1954 werd het logo van Marimekko ontworpen door Helge Mether-Borgström. Marimekko behaalde ook internationale bekendheid rond het jaar 1958, toen het bedrijf zijn collectie tentoonstelde op de wereldbeurs in Brussel en op een speciale tentoonstelling in Stockholm.

ľ

Medewerkers[bewerken]

Maija Isola was een belangrijke pion binnen het bedrijf. Zij creëerde de eerste stoffen voor Printex in 1949 en bleef ontwerpster bij Marimekko tot 1987. Unikko uit 1964 is het bekendste stuk uit haar reeks van stoffen. In 1953 sloot ook Vuokko Nurmesniemi zich bij het bedrijf aan. Zij zorgde als ontwerpster van kleding en stoffen voor de eerste stoffen bedoeld voor interieurdecoratie. In 1953 ontwierp ze de gestreepte Piccolo stof. Daaruit ontstond het Jokapoika shirt in 1956, dat tot op heden nog steeds wordt gemaakt. Zij werkte voor Marimekko tot 1960.

Filialen[bewerken]

Winkels van Marimekko zijn onder andere in Finland, Duitsland,Zweden, Engeland, de Verenigde Staten, Japan en China.

In België zijn er verschillende winkels als reseller van Marimekko handelen. Deze zijn onder meer te vinden in Antwerpen, Brussel, Gent, Brugge, Hasselt, Roeselare en Leuven.

Externe links[bewerken]