Blauwgevlekte landplatworm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Marionfyfea adventor)
Blauwgevlekte landplatworm
Blauwgevlekte landplatworm
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Platyhelminthes (Platwormen)
Klasse:Rhabditophora
Orde:Tricladida
Familie:Geoplanidae
Geslacht:Marionfyfea
Soort
Marionfyfea adventor
Jones & Sluys, 2016
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De blauwgevlekte landplatworm (Marionfyfea adventor) is een platworm uit de orde Tricladida.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Marionfyfea, waarin de platworm wordt geplaatst, wordt tot de familie Geoplanidae gerekend. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd in 2016 door Jones & Sluys [1]. De naam Marionfyfea komt van Marion Fyfe (1894–1986), een taxonoom die een pionier was op het gebied van de Terricola van Nieuw-Zeeland [2]. Het tweede deel van de naam (adventor), is het Latijnse woord voor bezoeker, en verwijst naar het feit dat de soort een exoot is: hij komt van nature niet in Europa voor [1]. De Nederlandse naam is afgeleid van de kleine blauw-iriserende vlekjes op de rug van het beest.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Relatief kleine (1 cm) landplatworm. De rug is onregelmatig licht- en donkerbruin gevlekt met daarop kleine iriserende blauwe vlekjes. De onderzijde is bleek egaal-bruin. Het diertje heeft in totaal 70-80 ogen, gerangschikt in een enkelvoudige rij rond de voorpunt, vanaf daar in een dubbele of driedubbele rij aan de zijrand, gevolgd door weer een enkelvoudige rij met vrij weinig oogjes.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze platworm komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland. In Nederland is hij sinds 2012 in 4 tuinen verspreid door het land gesignaleerd, en is daarmee een gevestigde exoot. Hij komt ook voor in België, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Platwormen verspreiden zich via de internationale potplantenhandel.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De worm is tweeslachtig. De soort leeft op het land, nabij zoet water of onder andere vochtige omstandigheden, zoals onder rottend hout in de schaduw.

Platwormen die in Nederland gesignaleerd zijn, kunnen met twee eenvoudige sleutels gedetermineerd worden: