Mark Peeters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mark Peeters met een van zijn plakkaten in Leuven

Mark Peeters (pseudoniem) is een Belgisch activist die enige bekendheid geniet in de Vlaamse studentensteden, waar hij onder meer verkondigt dat ruimtevaart niet bestaat. Peeters doet daarbij een oproep op studenten om na te denken over de simpele wiskunde achter zijn overtuiging.

Overtuigingen en activisme[bewerken]

Peeters verspreidt zijn boodschappen via plakkaten en folders waarmee hij in de Vlaamse studentensteden en op festivals rondloopt. Hij is vaak te zien op universiteitscampussen of in studentenrestaurants. Daarnaast was hij de afgelopen 10 jaar aanwezig op Rock Werchter. In de pers vindt hij nauwelijks gehoor.

Peeters is ervan overtuigd dat ruimtevaart vervalst wordt. Maanlandingen doet hij af als fantasie. Zijn hoofdargument is dat de constante horizontale (eind)snelheid die nodig is om te ontsnappen aan de aarde (28.000 km/uur) nog nooit gehaald is. Peeters heeft een beloning van 1.000 euro uitgeloofd aan de eerste "eerlijke" persoon die een snelheid heeft gehaald van meer dan 2.800 km/u, ook al is dit maar één tiende van de snelheid die volgens Mark Peeters' redenering nodig is voor ruimtevaart. 

Daarnaast voert Peeters campagne tegen de pil. Dit anticonceptiemiddel zou de vrouw onaantrekkelijk maken. Hij ziet de Belgische staat als propagandist voor de pil. In zijn folders schrijft Peeters allerlei complottheoretische woord- en getalassociaties ter ondersteuning van zijn overtuigingen.

Mark Peeters klaagt ook de "leugen van Sinterklaas" aan en vraagt zich af hoe eerlijk men is over het al dan niet bestaan van ruimtevaart als men al liegt over het bestaan van de Sint.

Persoonlijk[bewerken]

Mark Peeters wil anoniem blijven en gebruikt de veelvoorkomende achternaam als pseudoniem. Zo hoopt hij een eventuele aanslag of moordpoging van de NASA te voorkomen. De VUB-rector Roger Van Geen, die Peeters als leerling had, zou mogelijk op last van een ruimtevaartorganisatie om het leven zijn gebracht nadat Peeters zich had laten ontvallen dat hij de waarheid mee zou delen over de maanlanding.[1]

Peeters beweert fysica gestudeerd te hebben aan de Universiteit Antwerpen, waar hij een student zou geweest zijn van professor Severin Amelinckx. Nadat hij niet verder kon doctoreren aan de UA zou hij in de bankensector zijn gaan werken. Naar eigen zeggen was hij werkzaam bij KBC in Antwerpen, als COBOL-programmeur. Daar werd hij ontslagen na zijn suggestie om bestaande COBOL-programma's automatisch 'millenniumbug-proof' te maken, in plaats van handmatig. Hij beweert ook reeds driemaal in de cel te hebben gezeten.


Voetnoten
  1. Dieter Vandenbroucke - Op stap met Mark Peeters, uit Veto, tijdschijft KU Leuven, nr. 13, 16 dec. 2002
Externe links