Mark Peeters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mark Peeters met een van zijn plakkaten in Leuven

Mark Peeters (pseudoniem), ook bekend onder zijn alias Mark de Maanman, is een Belgisch activist die enige bekendheid geniet in de Vlaamse studentensteden, waar hij onder meer verkondigt dat ruimtevaart niet bestaat. Peeters doet daarbij een oproep op studenten om na te denken over de simpele wiskunde achter zijn overtuiging.

Peeters verspreidt zijn boodschappen via plakkaten en folders waarmee hij in de Vlaamse studentensteden en op festivals rondloopt. Hij is vaak te zien op universiteitscampussen of in studentenrestaurants. Daarnaast was hij begin jaren 2000 aanwezig op Rock Werchter. In de pers vindt hij nauwelijks gehoor.

Peeters is ervan overtuigd dat ruimtevaart vervalst wordt. Maanlandingen doet hij af als fantasie. Zijn hoofdargument is dat de constante horizontale (eind)snelheid die nodig is om te ontsnappen aan de aarde (28.000 km/uur) nog nooit gehaald is. Peeters heeft een beloning van 1.000 euro uitgeloofd aan de eerste "eerlijke" persoon die een snelheid heeft gehaald van meer dan 2.800 km/u, ook al is dit maar één tiende van de snelheid die volgens Mark Peeters' redenering nodig is voor ruimtevaart.

Mark Peeters wil anoniem blijven en gebruikt de veelvoorkomende achternaam als pseudoniem.