Marktprijsvorming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Marktprijs in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
een vraagcurve en aanbodcurve leiden in het snijpunt tot de marktprijs.

De totstandkoming van de marktprijs (of evenwichtprijs) hangt af van het samenspel van vraag en aanbod; hoe hoger de prijs, hoe minder producten de consumenten bereid zijn te kopen. Hoe lager de prijs, hoe meer ze willen kopen. De vraagcurve heeft daarom een dalend verloop. Hoe hoger de prijs, hoe meer de producenten bereid zijn aan te bieden. Hoe lager de prijs, hoe minder ze willen aanbieden. De aanbodcurve heeft daarom een stijgend verloop.

Er is een bepaalde prijs waarbij de consument evenveel wil kopen als de producent wil verkopen: dit is de marktprijs of evenwichtprijs. Dit evenwicht wordt in de figuur afgebeeld.

Als het product niet tegen de marktprijs wordt verkocht is er (bij te lage prijs) een tekort of (bij te hoge prijs) een overschot aan producten. Bij een te lage prijs zullen er immers vragers overblijven die tegen die prijs willen kopen (vraagoverschot); bij een te hoge prijs blijven er aanbieders over die tegen die prijs willen verkopen (aanbodoverschot).