Martin De Prycker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Robbot (overleg | bijdragen) op 23 apr 2018 om 12:54. (Robotgeholpen doorverwijzing: Gulden Spoor - Koppeling(en) gewijzigd naar Gulden Spoor (prijs))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Martin De Prycker (1955) is een Belgisch informaticus en bedrijfsleider. In 1982 promoveerde hij tot doctor in de informatica. In 1992 haalde hij de mastersgraad in de bedrijfswetenschappen.

De Prycker heeft tussen 1982 en 2002 verschillende functies gehad bij Bell Alcatel. In 1991 werd hij directeur technologisch onderzoek (ADSL, IP). Hij startte binnen Alcatel Bell de ADSL-technologie op en maakte van Alcatel een wereldleider op het gebied van ADSL-producten. Hij was president van de Alcatel-afdeling voor ADSL-breedbandproducten van 1996 tot 2000. Van 2000 tot 2002 was hij Chief Technology Officer bij Alcatel en lid van het Uitvoerend Comité.

In februari 2002 werd hij gedelegeerd bestuurder bij Barco. Op 19 januari 2009 nam hij ontslag; hij werd opgevolgd door Eric Van Zele.[1]

De Prycker is lid van de raad van bestuur van Agoria (Multisectorfederatie van de technologische industrie) en directielid van het VOKA (Vlaamse Ondernemers Kamer). Verder heeft hij zitting in de begeleidingscomité 'Proces voor Prioriteitstelling inzake Technologie en Innovatie in Vlaanderen' van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid. Ook is hij lid van de adviesraad van de Gewestelijke InvesteringsMaatschappij van Vlaanderen.

In 2001 ontving hij het Gulden Spoor voor technologie, een symbolische onderscheiding voor Vlamingen die ook internationaal hun sporen verdiend hebben. In 2003 en 2004 was hij voor Trends kandidaat Manager van het Jaar.

De Prycker heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan, onder meer de wereldwijde bestseller Asynchronous Transfer Mode: Solution for the Broadband ISDN over breedbandnetwerken, die is vertaald in vijf talen (inclusief Japans en Chinees), bijna honderd wetenschappelijke artikelen en verschillende patenten. Hij is parttime hoogleraar aan Boston University en aan de Universiteit van Gent.