Marwari (paard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marwari
Marwari, hengst
Basisinformatie
Ras warmbloed
Type woestijnpaard, krijgspaard
Herkomst Vlag van India India, Rajasthan
Gebruik paardensport, showpaard
Bijzonderheden gekrulde oren
Eigenschappen
Stokmaat 145 - 165 cm
Kleuren alle
Fokkerij
Ingekruist Arabisch
Website horseindian.com
Lijst van paardenrassen
Marwari
Tentpegging Marwari
Tentpegging

Het Marwaripaard komt uit de Indiase regio Marwar in de deelstaat Rajasthan. De Marwari stond in het verleden vooral bekend als een uitmuntend krijgspaard. Een in het oog springend kenmerk van het ras bestaat uit zijn typische naar binnen gekrulde, kleine oren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige Marwaripaard stamt af van de uitstekende cavaleriepaarden die de regerende families en krijgers in de geschiedenis van het feodale India onafgebroken dienden sinds het begin van de raszuivere fokkerij rond 1200. Hun faam was ongeëvenaard. In het boek Political History of India roemt kolonel J.C. Brooke de paarden door te melden dat de regio Shekhawati, waar de Marwaripaarden veel gefokt werden, voor de rekrutering van legerpaarden de beste regio in heel India was.[1]

Het paard werd ook gebruikt als licht trekpaard in de landbouw en als lastpaard. Het kan gebruikt worden als tuigpaard in de mensport en als rijpaard voor springen en dressuur. Sommige worden gebruikt voor polo. Veel exemplaren van het ras vertonen een natuurlijke aanleg voor telgang.

Dansende paarden[bewerken | brontekst bewerken]

Een bepaalde bloedlijn binnen het ras, de Natchni, werd bijzonder gewaardeerd vanwege zijn 'dansende' piaffes, levades en sprongen en werd, vaak in rijkelijk gedecoreerde tuigage, tijdens feesten gebruikt als ceremonieel show- en stuntpaard. Deze bloedlijn geldt tegenwoordig als uitgestorven maar er bestaat in landelijke gebieden nog wel vraag naar dit soort optredens.

Fokkerij en export[bewerken | brontekst bewerken]

De bestanden van het ras gingen sterk achteruit in de jaren 1930, maar herstelden zich later enigszins. In 1995 werd een stamboekorganisatie opgericht. Export van deze paarden was enige tijd verboden maar wordt nu weer op beperkte schaal toegestaan.

Er bestaat enige belangstelling voor dit paardenras vanuit de Verenigde Staten en Europa, maar invoer is niet overal toegestaan vanwege het besmettingsgevaar met een ernstige paardenziekte die in India nog voorkomt.[2]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Kolonel J.C. Brooke, Political History of India
  2. 22 Horses detected with glanders in Nainital

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]