Maryana Iskander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maryana Iskander
Iskander in 2017
Algemene informatie
Geboren Caïro
Nationaliteit Amerikaanse
Land Egypte
Verenigde Staten
Beroep sociaal ondernemer

Maryana Iskander is een Amerikaanse sociaal ondernemer van Egyptische afkomst. Iskander is de chief executive officer (CEO) van de Harambee Youth Employment Accelerator. In september 2021 werd zij per 5 januari 2022 benoemd tot CEO van de Wikimedia Foundation.

Jeugd en onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Maryana Iskander werd als Egyptische geboren in Caïro, Egypte, waar ze woonde voordat ze op vierjarige leeftijd met haar familie naar de Verenigde Staten emigreerde. Haar familie vestigde zich in Round Rock, Texas. Iskander studeerde magna cum laude af aan de Rice University met een graad in sociologie voordat ze haar MSc behaalde aan de Universiteit van Oxford als Rhodes Scholar, waar ze de Rhodes Association of Women oprichtte. In 2003 studeerde ze af aan de Yale Law School.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar afstuderen aan Oxford begon Iskander haar carrière als associate bij McKinsey and Co. Na haar afstuderen aan de Yale Law School werkte Iskander voor Diane P. Wood bij het Hof van Beroep voor het 7e circuit in Chicago, Illinois. Ze diende als adviseur van de president van Rice University, David Leebron. Na twee jaar verliet Iskander haar baan bij Rice om de rol van chief operating officer voor Planned Parenthood Federation of America in New York op zich te nemen. Ze heeft ook gediend als strategieconsultant voor WL Gore & Associates en als jurist bij Cravath, Swaine & Moore in New York en Vinson & Elkins in Houston.

Na haar tijd bij Planned Parenthood begon Iskander in 2012 te werken als Chief Operating Officer van Harambee Youth Employment Accelerator in Zuid-Afrika. In 2013 werd ze er CEO. Harambee is gericht op het verbinden van werkgevers met nieuwe werknemers om jeugdwerkloosheid te verminderen en retentie te vergroten.

Op 14 september 2021 werd Iskander per 5 januari 2022 benoemd tot nieuwe CEO van de Wikimedia Foundation.[1]

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Iskander heeft verschillende prijzen en beurzen ontvangen. Deze omvatten de Skoll Award for Social Entrepreneurship en de Yale Law School Distinguished Alumnae Award. In 2002 ontving ze de Paul and Daisy Soros Fellowship for New Americans, die wordt gegeven aan immigranten of de kinderen van immigranten "die klaar staan om een belangrijke bijdrage te leveren aan de Amerikaanse samenleving, cultuur of hun academische veld". Ze ontving een Rhodes Scholarship en Harry S. Truman Scholarship. Ze was in 2006 lid van de Henry Crown Fellows aan het Aspen Institute en van hun Aspen Global Leadership Network.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]