Masaaki Imai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Masaaki Imai
今井 正明
Masaaki Imai
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 1930
Geboorteplaats Tokio
Nationaliteit Vlag van Japan Japan
Wetenschappelijk werk
Vakgebied bestuurskunde
Kwaliteitsmanagement
Publicaties Kaizen (1995)
Gemba Kaizen (1997)
Opleiding Universiteit van Tokio

Masaaki Imai (Japans:今井 正明) (Tokio, 1930) is een Japans organisatiewetenschapper en organisatieadviseur, bekend om zijn werk op het gebied van kwaliteitsmanagement, met name met betrekking tot het Kaizen-proces.

Imai studeerde in 1955 af aan de Universiteit van Tokio, waar hij vervolgens zijn onderzoekswerk op het gebied van internationale betrekkingen voortzette. Eind jaren 50 werkte hij in het kader van de Japanse wederopbouw 5 jaar in Washington DC bij het Japanese Productivity Center, waar hij verantwoordelijk was voor de bezoeken van Japanse zakenlieden aan Amerikaanse productiebedrijven.[1]

In 1986 richtte hij de Kaizen Institute Consulting Group (KICG) op. Dit is instituut dat westerse bedrijven helpt de Kaizen-principes te implementeren. In hetzelfde jaar publiceerde hij in Japan zijn managementboek Kaizen: Japanese spirit of improvement.[2] Dit boek zorgde ervoor dat de populariteit van Kaizen ook in de westerse wereld toenam. In 1997 kwam het vervolg Gemba Kaizen uit[3], waarin de praktische toepassing op de werkplek (Gemba) verder wordt uitgewerkt.

Kaizen[bewerken | brontekst bewerken]

Kaizen is Japans voor verbeteren, of veranderen naar het beste. Het refereert aan de filosofie en de toepassingen hiervan die zich concentreren op constante verbeteringen in productieprocessen, engineering en bedrijfsmanagement, waarbij eerst het probleem wordt gedefinieerd en vervolgens de noodzaak tot verbeteren. Imai zei hierover zelf:

"Kaizen" betekent continu verbeteren, waarbij alle werknemers betrokken zijn, zonder veel geld uit te geven...

— Masaaki Imai, 1997[1]

Kaizen wordt onder andere toegepast bij gezondheidszorg, psychotherapie, coaching, overheid, banken.