Masculinisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Masculinisme is een beweging die streeft naar opheffing van (gedeeltelijke) achterstelling van mannen en versterking van de positie van mannen. Als zodanig is het de mannelijke tegenhanger van het veel bekendere feminisme. De term kent ook enkele meer afkeurende, pejoratieve betekenissen: het streven naar herstel van patriarchale verhoudingen dan wel als synoniem van androcentrisme.

Vormen van achterstelling van mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de juistheid van het volgende gedeelte
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Deze paragraaf bevat te veel als feit gepresenteerde grieven, zonder enige bronvermelding voor de vermeende feiten of de perceptie daarvan door 'masculinisten'. Een eerdere versie bevatte enige statistieken over huiselijk geweld, maar maakte geen op bronnen gebaseerde koppeling met de beschreven ideologie.

Mannen hebben volgens masculinisten te maken met vooroordelen of achterstelling, die onder andere betrekking kunnen hebben op huiselijk geweld (eenzijdige fixatie op mannelijk geweld) de veiligheid van de werkplek (mannelijke beroepen zijn gemiddeld gevaarlijker[bron?] en daar is minder aandacht voor), militaire dienstplicht (deze is in vrijwel alle landen alleen verplicht voor mannen), juridische positie (mannen worden zwaarder bestraft voor dezelfde misdrijven[bron?]), seksueel geweld (waarover onder mannelijke slachtoffers een groot taboe heerst), gezondheidszorg (relatief weinig aandacht voor specifiek mannelijke problematieken[bron?]), gezag over en zorg voor kinderen (bijvoorbeeld na echtscheiding) en deelname aan gefeminiseerd onderwijs (onontkoombaar en ongunstig voor jongens).

Situatie in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn, in tegenstelling tot een aantal omringende landen, geen bewegingen die zich expliciet onder deze noemer scharen. Wel zijn er diverse organisaties die zich specifiek richten op de rechten van mannen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]