Massif de la Hotte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Massif de la Hotte
Hoogste punt Pic Macaya (2347 m)
Locatie Haïti
Coördinaten 18° 24′ NB, 74° 2′ WL
Massif de la Hotte (Haïti)
Massif de la Hotte
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Massif de la Hotte is een bergketen in het westen van het Haïtiaanse schiereiland Tiburon. De hoogte varieert van 1270 tot 2347 meter. Het hoogste punt is de Pic Macaya.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

2,5 miljoen jaar geleden was het schiereiland Tiburon van de rest van Hispaniola gescheiden door een zeestraat. Hierdoor heeft de natuur zich er relatief geïsoleerd ontwikkeld, waardoor een grote biodiversiteit kon ontstaan. Bijna alle endemische soorten van het eiland Hispaniola zijn te vinden in het Massif de la Hotte. Op de hellingen van dit gebergte bevinden zich nog stukken nevelwoud, waar deze natuur een habitat vindt. De lagere gedeeltes zijn grotendeels ontbost.

De natuur wordt echter erg bedreigd. Volgens Conservation International is het een van de meest urgente gebieden ter wereld voor natuurbehoud. 13 van de meest bedreigde soorten van Hispaniola komen er voor, allemaal amfibieën. Hieronder zijn de kikkers Eleutherodactylus chlorophenax en Eleutherodactylus parapelates. Ook komt in het gebied de trogonsoort Temnotrogon roseigaster voor.

Een groot deel van het gebergte ligt in het Nationaal park Pic Macaya.