Maud van Wales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Maud van Noorwegen)
Koningin Maud
1869-1938
Maud van Wales
Koningin van Noorwegen
Periode 18 november 1905 - 20 november 1938
Geboren 26 november 1869
Marlborough House, Stad van Westminster, Verenigd Koninkrijk
Overleden 20 november 1938
Londen, Verenigd Koninkrijk
Vader Koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk
Moeder Prinses Alexandra van Denemarken
Dynastie Windsor (sinds 1917)
Saksen-Coburg en Gotha (tot 1938)
Partner Koning Haakon VII van Noorwegen
Kinderen Koning Olaf V van Noorwegen
Website

Maud Charlotte Mary Victoria (Londen, 26 november 1869 – aldaar, 20 november 1938) was als dochter van koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk een prinses van het Verenigd Koninkrijk en als echtgenote van koning Haakon VII koningin van Noorwegen.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Maud werd geboren op 26 november 1869 in het Marlborough House, Londen. Ze was de jongste dochter van de toenmalige Prins van Wales, de latere koning Edward VII en diens echtgenote Alexandra, dochter van koning Christiaan IX van Denemarken. Ze werd op 24 december gedoopt op Marlborough House door John Jackson, bisschop van Londen. Hierbij waren verschillende leden van de hoge adel als doopgetuigen aanwezig, waaronder koning Karel XV van Zweden en Noorwegen, prins Leopold, de latere tsarina Maria Fjodorovna en kroonprinses Louise van Denemarken.

De prinses had nog vier broers en zussen, Albert Victor, George, Louise en Victoria. En ze had ook een jonger broertje, John. Prinses Maud was een levendig kind en had de bijnaam “Harry”. De prinses ging regelmatig mee met de reizen die haar familie naar Denemarken ondernam en vergezelde haar moeder later op cruises naar Noorwegen en de Middellandse Zee.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 juli 1896 trad Maud in een privé-kapel van Buckingham Palace in het huwelijk met haar neef Karel van Denemarken. Hij was de tweede zoon van kroonprins Frederik van Denemarken, de oudere broer van haar moeder Alexandra. Van haar vader kreeg Maud het landhuis Appleton House te Sandringham voor de bezoeken die ze regelmatig aan Engeland zou brengen. Hier werd ook haar enige zoon, prins Alexander, geboren op 2 juli 1903.

Prins Karel diende bij de Deense marine en hij en zijn familie woonden vooral in Denemarken tot 1905. In dat jaar werd de oude band tussen Noorwegen en Zweden door het parlement van Noorwegen opgeheven en werd besloten de troon van Noorwegen aan Karel aan te bieden. Karel accepteerde het aanbod en besteeg de troon als Haakon VII, waarbij zijn zoon, de nieuwe kroonprins, de naam Olav kreeg. Koning Haakon en koningin Maud werden op 22 juni 1906 gekroond in de Nidaros-domkerk in Trondheim.

Koningin van Noorwegen[bewerken | brontekst bewerken]

Koningin Maud bleef altijd erg gehecht aan Engeland, maar wist zich snel aan te passen aan haar nieuwe thuisland en haar taken als koningin. Ze steunde verschillende goede doelen, vooral degene voor kinderen en dieren, en moedigde muzikanten en artiesten aan. Haar laatste officiële optreden in Engeland was bij de kroning van haar neef tot koning George VI van het Verenigd Koninkrijk in 1937.

Maud stierf aan een hartverlamming in Londen in 1938, drie dagen na een operatie. Haar lichaam werd overgebracht naar Noorwegen en werd vervolgens begraven in het koninklijke mausoleum bij Akershus.

Verschillende gebieden, gebergten e.d. werden naar de koningin genoemd. De bekendste hiervan is het Koningin Maudland.

Zie de categorie Maud of Wales van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.