Maurice Raichenbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Maurice Raichenbach (Powązky (Varssavi, Polen), 12 mei 1915Garches, 1 maart 1998) was een van grootste dammers ooit. Hij groeide op in Polen in de omgeving van Warschau.

Op zijn vierde overleed zijn moeder. En in 1923 emigreerde hij met zijn vader en de rest van het gezin naar Frankrijk. Daar kwam hij op zijn twaalfde in aanraking met het damspel. Raichenbach bleek erg veel talent te hebben en op zijn zestiende in 1931 werd hij vierde van de wereld in het toernooi dat door Marius Fabre gewonnen werd. Het jaar daarop verloor Raichenbach net in een match tegen Fabre (9-11). En eindelijk in 1933 op achttienjarige leeftijd won hij in een match met 11-9 van diezelfde Marius Fabre en werd de jongste wereldkampioen tot dan toe. In 1934 won hij in zijn match om de wereldtitel met 13-7 van Reinier Cornelis Keller. In 1936 won hij met 25-15 van Johan Vos. In 1937 won hij met 4 verlies- en 5 winstpartijen 26-24 tegen Ben Springer. In 1938 won hij met 17-15 van Kees Keller.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de inmiddels genaturaliseerd Fransman het leger in. Toen Frankrijk capituleerde, ging Raichenbach met vervalste papieren goederen uit Parijs naar Zuid-Frankrijk smokkelen. Tijdens een van die transporten ging het fout. Maurice Delor (de naam op zijn identiteitskaart) werd gevangengenomen en moest naar de gevangenis van Moulins. Na drie maanden werd hij overgebracht naar de Parijse Santé-gevangenis, waar zijn zakenpartner hem weer drie maanden later vrij wist te kopen en op de trein naar Cannes zette. Hij mocht van geluk spreken dat zijn echte (joodse) identiteit niet aan het licht kwam.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hem de keuze gesteld of zijn damtitel (die hij nog steeds bezat omdat er sinds 1938 geen toernooien meer waren gehouden om de wereldtitel) opgeven of een tweekamp tegen de nieuwe ster aan het Franse damfirmament Pierre Ghestem. Wat eigenlijk op hetzelfde neerkwam. Raichenbach koos voor het laatste en verloor in 1945 met 14-6. Daarmee was een (vroegtijdig) einde aan zijn damcarrière gekomen (hij was pas 30 jaar oud) en hij werd zakenman. Zo schijnt Raichenbach aan het hoofd te hebben gestaan van een confectie-imperium dat meer dan 2000 werknemers telde. En na de verkoop van zijn 'zaak' knoopte hij er nog enkele gouden jaren als makelaar in onroerend goed aan vast.

Raichenbach overleed op 82-jarige leeftijd. Naar hem is de Coup Raichenbach vernoemd.

Bibliografie[bewerken]

  • Westerveld, Govert (2013). Biografía de Maurice Raichenbach, Campeón Mundial de las Damas entre 1933-1938. Tomo I. (300 bladzijden) en Tomo II.(357 bladzijden)