Max Cavalera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Max Cavalera met Cavalera Conspiracy live op Pinkpop 2008 te Landgraaf.
Max Cavalera met Soulfly live op Pinkpop 2006 te Landgraaf.

Massimiliano Antonio "Max" Cavalera (Belo Horizonte, 4 augustus 1969) is een Braziliaans metalzanger, componist en gitarist.

Cavalera richtte in 1984 samen met zijn broer Igor Sepultura op. Ze brachten over de loop van de jaren succesvolle platen uit zoals Arise, Chaos AD en Roots. Eind 1996 besloot Cavalera de groep te verlaten omdat de overige drie leden hun management wilden vernieuwen, dat tot dan toe gedaan werd door Gloria, de vrouw van Cavalera. Kwaad verliet hij Sepultura. Lang werd gedacht dat dit ook echt de reden was voor Cavalera om Sepultura te verlaten. Op 16 juni 2010 werd echter bekend dat de werkelijke reden de moord op Cavalera's stiefzoon en beste vriend, Dana "D-Low" Wells was. Om de emoties van het verlies van Dana te kunnen verwerken is hij uit Sepultura gestapt. In 1997 richtte hij een nieuwe band op, genaamd Soulfly. Sepultura ging verder met Derrick Green. Cavalera maakte ook deel uit van een project genaamd Nailbomb.

In 1994 werd het album Point Blank uitgebracht, waarop gastbijdrages van onder andere Igor Cavalera (ex-Sepultura,Cavalera Conspiracy), Andreas Kisser (Sepultura) en Dino Cazares (Asesino, Fear Factory, ex-Brujeria) te horen zijn. De band speelde in 1995 op Dynamo Open Air, een optreden dat later dat jaar als livealbum verscheen, onder de naam Proud to Commit Commercial Suicide.

Cavalera bracht met Soulfly zijn debuutalbum in 1998 uit waarop dan nog 5 albums volgden. Deze blijken allemaal invloeden te hebben van het album Roots van Sepultura.

Een project van Cavalera, genaamd Cavalera Conspiracy, bevat naast de Cavalera-broers (Max op zang en slaggitaar en Igor op drums) ook Soulfly-gitarist Marc Rizzo en Gojira-zanger Joe Duplantier. Sepultura behaalde twee gouden platen: Chaos A.D. (1994) en Roots (1996).

In 2008 stond Cavalera Conspiracy onder andere op Pinkpop en op Graspop Metal Meeting. In 2011, 2013 en 2015 stond de band weer op het Graspop-podium. In 2017 waren Max en Iggor Cavalera opnieuw op het podium van Graspop te zien met het project 'Return to Roots'.