Maximilien Joseph Caspar Marie Kolkman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maximilien Joseph Caspar Marie Kolkman
Maximilien Joseph Caspar Marie Kolkman.
Algemene informatie
Volledige naam Maximilien Joseph Caspar Marie Kolkman
Geboren Dordrecht, 9 maart 1853
Overleden Den Haag, 19 februari 1924
Partij RKSP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Maximilien Joseph Caspar Marie Kolkman (Dordrecht, 9 maart 1853 - Den Haag, 19 februari 1924) was een invloedrijk, slagvaardig, democratisch gezind katholiek Tweede Kamerlid.

Voor Kolkman in de politiek ging was hij notaris. Bij zijn intrede in de Tweede Kamer in 1884 was hij een van de (relatief weinig) volgelingen van Schaepman, met wie hij ook bevriend was. Kolkman was een financieel specialist en later fractievoorzitter. Als minister van Financiën in het kabinet-Heemskerk lukte het hem niet de Tariefwet tot stand te brengen, die tot hogere invoertarieven en meer inkomsten moest leiden. Hij keerde na zijn ministerschap in 1916 terug in de Tweede Kamer.

Hij trouwde A.J.M.W. Fackeldeij en samen kregen ze zeven dochters en vier zonen waaronder W.F.W. Kolkman (burgemeester van Weert) en J.W. Kolkman (diplomaat die veel Engelandvaarders hielp).

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Wegens de verwarring van de stuiver met het kwartje introduceerde minister Kolkman in 1912 de vierkante stuiver.

In de Nieuwjaarswens van Thomasvaer en Pieternel, een soort conference op rijm waarmee traditioneel de uitvoering van de Gijsbrecht van Aemstel in de Stadsschouwburg (Amsterdam) werd afgesloten, vroeg Thomasvaer op 1 jan. 1913 naar het waarom van die vierkante stuiver.

Pieternel: "Zeg als ik dan iets wist, minister Kolkman is kubist."

Voorganger:
Th.H. de Meester
Minister van Financiën
1908-1913
Opvolger:
A.E.J. Bertling