Mechlin's Tower (Segers)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mechlin's Tower
Componist Jan Segers
Soort compositie mars
Gecomponeerd voor harmonieorkest
fanfareorkest
brassband
Compositiedatum 1977
Première 1977
Duur ± 5 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Mechlin's Tower is een compositie voor harmonieorkest of fanfareorkest of brassband van de Belgische componist en Mechelaar Jan Segers.

Geschiedenis[bewerken]

Deze concertmars werd geschreven in 1977 in opdracht van het dorp Leest, een deelgemeente van de stad Mechelen ter gelegenheid van een marsenwedstrijd. Gezien de fusie pas werd doorgedreven, werd op vraag van de opdrachtgevers het symbool van de stad Mechelen, de Sint-Romboutstoren gehuldigd. De Sint-Romboutstoren is één van de praalstukken van deze stad. De eerste steen werd gelegd in 1452, de bloeitijd van Mechelen. De toren die volgens de oorspronkelijke plannen een hoogte van 167 meter zou bereiken, is niet volledige afgewerkt. De bouw werd stopgezet op 98 meter hoogte, omdat de tijden te woelig werden en omdat het financieel niet haalbaar meer was.

In de toten bevindt zich de beroemde Mechelse beiaard met 49 klokken waarvan de zwaarste, Salvator, bijna 9 ton weegt. De meeste klokken dateren uit 1674 en werden in de toren zelf gegoten.

Het werk, Mechlin's Tower, werd door BRT 1, dienst amuzement en kleinkunst, ingezonden en behaalde op de jaarlijkse compositiewedstrijd voor harmoniemuziek die door de Europese Radio Unie (E.R.U.) te Sarajevo werd georganiseerd, de tweede prijs in 1978.

Muziek[bewerken]

Het thema - de eerste drie maten - hoort men over het hele werk; in verschillende tonaliteiten en instrumentengroepen en met licht thematische wijzigingen. Aan te stippen valt:

  • de grote dynamiek - forte (f) en piano (p);
  • het door de componist gewenste klokkeneffect - het gebruik van buisklokken is niet noodzakelijk;
  • de tempowijzigingen - een beetje ongebruikelijk voor een mars en afhankelijk van het gevoel en de interpretatie van de vertolkers - de maatwisselingen - 2/4-maat en 3/4-maat.

Het thema is opgebouwd op twee volgende kwarten (sol - do - fa).

Discografie[bewerken]

Het werk is op langspeelplaat opgenomen door de Muziekkapel van de Belgische Zeemacht te Oostende onder leiding van Jozef Wauters op het label Pyramid Records (België) p 85101.

Orkestratie[bewerken]

Harmonieorkest[bewerken]

Fanfareorkest[bewerken]

  • sopraansaxofoon, altsaxofoon, tenorsaxofoon, baritonsaxofoon;
  • flügelhorn in es, flügelhorn in bes solo, cornetten I+II, trompetten I+II, hoorns I+II+III+IV, trombones I+II+III, bariton (vioolsleutel) I+II+III, eufonium, tuba in es, tuba in bes;
  • pauken, slagwerk

Brassband[bewerken]

  • sopraancornet in E♭, principal cornet in B♭, solocornet in B♭ I+II+III, repianocornet in B♭; flügelhorn in B♭, althoorn solo+I+II;
  • eufonium in B♭ solo+II, bariton in B♭ I+II, trombones in B♭ solo+II+bas, tuba's E♭+B♭
  • pauken, slagwerk