Medisch dossier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Medisch dossier in Ghana.

Een medisch dossier is een verzameling van gegevens over een patiënt die een zorgverlener opstelt en bewaart. Het betreft hier vooral gegevens over klachten, diagnoses en behandelingen. Artsen gebruiken deze informatie om de juiste behandelingen uit te voeren, maar ook om relevante achtergrondinformatie over een patiënt te raadplegen. In Nederland zijn zorgverleners volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) verplicht om een dossier op te stellen.[1] Een medisch dossier wordt sinds 1 januari 2020 20 jaar bewaard.[2]

Iedere zorginstelling maakt per patiënt haar eigen medisch dossier aan. Informatie hieruit mag alleen met andere zorginstellingen worden uitgewisseld na toestemming van de patiënt, tenzij een levensbedreigende situatie snel medisch handelen noodzakelijk maakt. Er is geen toestemming nodig als verschillende afdelingen binnen dezelfde zorginstelling het dossier willen raadplegen.

Tegenwoordig worden medische dossiers veelal digitaal opgeslagen. Men spreekt dan van een elektronisch patiëntendossier.

Rechten van patiënten[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland heeft iedere patiënt van 12 jaar of ouder het recht om zijn/haar eigen dossier in te zien, ook om foutieve informatie aan te laten passen.[2] Ook kan een verzoek worden gedaan om informatie te verwijderen voordat de termijn van 15 jaar verstreken is.