Medium-lance

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Medium-lance, in de volksmond ook wel mid-lance genoemd,[1] is een vorm van dienstverband die de arbeidsvoorwaarden behorende bij een vast dienstverband combineert met een aantal voordelen die freelance of een ZZP-schap biedt. Medium-lance kan ook prima worden gebruikt als een tussenstap naar volledige zelfstandigheid.

Iedere organisatie die medium-lance als vorm van dienstverband aanbiedt, kan daar een eigen specifieke invulling aan geven. Medium-lance dienstverbanden hebben veelal de volgende gemeenschappelijke kenmerken:

  • een (lager dan normaal) gegarandeerd basissalaris met bijbehorende sociale voorzieningen,
  • flexibiliteit wat betreft deelname aan / gebruik van secundaire arbeidsvoorwaarden die de organisatie biedt, en
  • een (forse) variabele component, gebaseerd op het persoonlijk resultaat van de medewerker.

Een medium-lance dienstverband stimuleert het eigen ondernemerschap van de medewerker. De verdiensten van de werknemer zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van zijn persoonlijk resultaat.

Zakelijke dienstverlening[bewerken | brontekst bewerken]

Medium-lance wordt voornamelijk aangeboden door organisaties in de zakelijke dienstverlening. De bijdrage die een medewerker levert aan het resultaat van de onderneming is in de zakelijke dienstverlening vaak helder vast te stellen, met name daar waar de dienstverlening wordt uitgevoerd op basis van 'tijd en materialen', in de volksmond ook wel 'uurtje-factuurtje' genoemd.

Door de persoonlijke omzet van de medewerker te verminderen met de direct aan de medewerker toe te schrijven kosten is het persoonlijk resultaat eenvoudig vast te stellen. Een (veelal substantieel) deel van dit persoonlijk resultaat wordt uitbetaald aan de medium-lancer als variabele component van de beloning.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel 'mid-lancen' anno 2019 vrijwel synoniem is aan medium-lancen,[1] claimt The Human Network de term 'midlancer' te hebben geregistreerd als merknaam.[2]