Naar inhoud springen

Meest begunstigde natie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door YewBowman (overleg | bijdragen) op 24 okt 2018 om 21:17. (Wijzigingen door 145.118.240.192 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Hanhil)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het principe van de meest begunstigde natie is een status met vooral betrekking tot internationale handel die door een natie aan een andere natie wordt gegeven, waarbij het ontvangende land nooit ongunstigere voorwaarden krijgt dan enig ander land waarmee de statusgevende natie betrekkingen onderhoudt. Het is een van de grondbeginselen van de WTO. Hun leden zijn hierdoor verplicht alle mede-leden op dezelfde manier te behandelen. Wie een ander lid een voordeel geeft is dus automatisch verplicht dat voor de andere landen te doen.[1]

Geschiedenis

In de beginperiode van de internationale handel werd deze status vooral gegeven in bilaterale relaties in plaats van op multilaterale schaal. Zo kregen de Verenigde Staten in 1794 deze status van Groot-Brittannië. Tijdens de koloniale periode werd deze status door de Westerse mogendheden veelal opgedrongen aan Aziatische landen. Een mooi voorbeeld is het Verdrag van Nanking dat tot stand kwam na de Eerste Opiumoorlog. Door dit verdrag kregen de Britten toegang tot tal van Chinese havens en werden de handelstarieven vastgelegd door overleg tussen de twee partijen. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit principe vooral multilateraal gebruikt door het oprichten van de GATT die in 1994 uitgroeide tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Verwijzingen