Mega (energiebedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mega
Oprichting 2013
Sleutelfiguren Michael Corhay en Thomas Coune (oprichters)[1]
Hoofdkantoor Luik, België
Producten elektriciteit, gas
Omzet/jaar € 92 miljoen [1]
Website www.mega.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Mega is een Belgisch energiebedrijf dat elektriciteit en gas levert aan particuliere en zakelijke klanten in België en Frankrijk. Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Michael Corhay en Thomas Coune. Naast het hoofdkantoor in Luik heeft de energieleverancier ook een kantoor in Leuven.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Energieleverancier Mega werd in 2013 opgericht door Michael Corhay en Thomas Coune, twee Belgische ondernemers. Het doel van Mega is om de Belgische consumenten, zowel particulieren als professionelen, een goedkoper alternatief te geven voor de multinationals van de energiesector. Een groot voordeel voor Mega is dat ze alles zelf doen; de boekhouding, IT, backoffice, marketing,... gebeuren volledig intern.

Voor haar energie werkt Mega dan weer zoveel mogelijk samen met lokale groene producenten. Zo werd de helft van de elektriciteit in 2018 lokaal aangekocht, onder andere bij de windparken van Zele, Feluy, Froidchapelle en Gesves. Twee jaar later, in 2020, kwam maar liefst 70% van de elektriciteit[2] van diezelfde lokale producenten. In 2018 opende Mega een kantoor in Leuven. Samen met het hoofdkantoor in Luik zorgt dit ervoor dat klanten aan beide kanten van de taalgrens verder geholpen worden door lokale medewerkers. Nog in 2018 groeide het bedrijf sterk door de overname van vijf kleine energieleveranciers:[3] Belpower, Enovos, Comfort Energy, Energy People en Zéno (ook gekend als Klinkenberg Energy). Mede hierdoor heeft Mega eind 2019 meer dan 400.000 klanten.

Sinds februari 2019 is Mega ook in Frankrijk actief. De energieleverancier levert groene elektriciteit en aardgas op het Franse vasteland voor alle leveringspunten die bediend worden door de netbeheerder Enedis (elektriciteit) en GRDF (aardgas).

In november 2020 verscheen de eerste tv-campagne[4] van de Belgische energieleverancier.

Op 10 juni 2021 ondertekende de energieleverancier het consumentenakkoord.[5] Het akkoord pleit voor transparantie in de relatie tussen de consument en de energieleverancier en biedt bescherming voor de consument tegen misbruiken of misleidende tarieven.  

In september 2021 werd aangekondigd dat Mega in de toekomst ook in Nederland actief zal zijn als energieleverancier. Op 10 juni 2021 werd hiervoor door de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) een leveringsvergunning verleend.

Eind december 2021 zette de Antwerpse energieleverancier Watz haar activiteiten stop. Mega ging een overeenkomst aan met Watz om de klanten, die dat graag wilden, over te nemen.

Het klantenbestand van Mega omvat eind 2021 600.000 contracten verspreid over heel België. 

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Dit bedrijf kwam al tweemaal in opspraak in België wegens misleiding van klanten. De eerste maal, in de lente van 2021, werd door de Belgische Economische Inspectie vastgesteld dat Mega sinds 2014 klanten had gelokt met lage prijzen die na het einde van de duurtijd van het contract fors werden verhoogd. Hiervoor kreeg het bedrijf een forse boete.[6]

In de herfst van 2021 kwam het bedrijf nogmaals in opspraak nadat de economische inspectie wederom een onderzoek opstartte, ditmaal omdat blijkbaar klanten met een contract met vaste prijs plots sterk verhoogde voorschotten moesten betalen. Hierover kwamen klachten binnen bij zowel Test Aankoop als de ombudsman[7]. Mega was trouwens verantwoordelijk voor 11 procent van de klachten bij de ombudsman in 2020, alhoewel ze maar een marktaandeel van 4,11 procent vertegenwoordigen.[8]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]