Meinke Horn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Meinke Alexandra Horn (Amsterdam, 5 april 1960 – Amsterdam, 12 mei 2023) was een Nederlands kunstenaar.

Meinke Horn was dochter van kunstenaar Lex Horn en zijn derde vrouw binnenhuisarchitect Marita Else van Essen.[1]

Zij kreeg haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. Vanuit die studie begon ze zelf een atelier om uit te werken, laatst gevestigd in het gebouw van het Wilhelmina Gasthuis, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat. Meinke verzorgde lezingen, richtte tentoonstellingen in en was betrokken bij publicaties en symposia op het gebied van kunst.

In 2016 richtte ze een studie op ter promotie, maar vooral ter bescherming van het werk van haar vader. Ze adviseerde de gemeente bij kunstprojecten rond de Zuidas (Virtueel Museum Zuidas) en had ook connecties met de Erfgoedvereniging Bond Heemschut.

Na een ernstige ziekte in 2018/2019 werkte ze een periode bij het Stadscuratorium van de Gemeente Amsterdam. Een onderdeel van haar werk was de onderbrenging en restauratie van drie enorme sgraffito’s van haar vader die gemaakt in 1965 verloren dreigden te gaan: Het laboratoriumonderzoek, Het straatongeluk en Het ziekenhuisbezoek. Dit combineerde ze met het uitbreiden van haar eigen oeuvre, bestaande uit bloementaferelen. Enkele maanden nadat Het Laboratoriumonderzoek en Het straatongeluk hun plek hadden gevonden in de Fietsenstalling Stationplein overleed ze.

In Amsterdam is een huizenhoge muurschildering van haar bekend onder de titel Vrouw kijkt uit raam.