Meinl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cimbaal van Meinl.

Meinl Percussion is een producent van bekkens en andere percussie-instrumenten, met hun hoofdgebouw in Gutenstetten, Duitsland. Hun hoofdmerk is Meinl.

Het bedrijf werd opgericht in 1951 door Roland Meinl, is één van de grootste bekkenfabrikanten naast Paiste, Zildjian en Sabian, en is behalve om haar bekkenproduktie bekend van de vele noviteiten op het gebied van haar conga's en percussie instrumenten.

Meinl en Paiste zijn de twee grotere bedrijven die bekkens maken met een Europees geluid, afgeleid van de Turkse bekkentradities. Meinl is uniek tussen de vier grootste bekkenfabrikanten. Het is de enige bekkenfabrikant die vier verschillende legeringen gebruikt voor bekkens.

Huidige bekkenseries[bewerken]

MB20[bewerken]

De MB20 serie is door MEINL ontwikkeld met de bedoeling een bekkenserie te maken die bij uitstek geschikt is voor de ROCK scene. De klankkleur bevindt zich in het hoge segment. De bekkens klinken luid met veel boventonen en hebben een bijzonder heldere klank, gemaakt van "B20 brons legering". (80% koper, 20% tin met sporen van zilver)

Byzance[bewerken]

Een professionele bekkenlijn met een meer traditioneel geluid, in verschillende klankkleuren zoals bijvoorbeeld Jazz, Traditional, Dark, Brilliant, of Extra Dry modellen, gemaakt van de B20-legering. Deze serie is makkelijk toepasbaar in diverse muziekstijlen van jazz tot rock en van pop tot latin.

Soundcaster (Custom en Fusion)[bewerken]

De Soundcaster bekkens zijn gemaakt voor de professionele muzikant. Deze "Brilliant" afgewerkte bekkens bevinden zich qua klankspectrum in het helder warme segment. Gemaakt van de B12-legering (88% koper, 12% tin, met sporen van zilver) laten zij zich heel goed matchen met de andere series en hebben toch een heel eigen karakter. Door hun bijzondere structuur (verkregen door speciale hamering) is deze serie bekkens heel flexibel.

MB10[bewerken]

Met de unieke MB10 lijn brengt MEINL de enige bekkenserie op de bekkenmarkt die de B10-legering gebruikt (90% koper, 10% tin). Onvergelijkbaar met welke andere bekkens dan ook in het hedendaagse bekkenaanbod produceren de bekkens uit de MB10 serie snijdende doch warme tonen.

MB8[bewerken]

Deze uit de B8-legering (92% koper, 8% tin, met sporen van zilver)vervaardigde bekkens kenmerken zich door hun krachtige klank. Ze worden machinaal gehamerd en hebben een helder snijdend geluid.

Generation X[bewerken]

De experimentele bekkenserie van Meinl die speciaal wordt ontwikkeld in samenwerking met artiesten zoals Johnny Rabb, Benny Greb en Thomas Lang. Deze lijn laat een groot spectrum aan klankeffecten horen die op schitterende wijze in de hedendaagse muziek kan worden ingepast. Het geeft de muzikant de mogelijkheid zich op klanksamenstelling alleen al te onderscheiden van de rest.

Classics[bewerken]

Een serie van mid-level bekkens, gemaakt van de B8-legering.

MCS[bewerken]

Een serie van mid-level bekkens, gemaakt van de B8-legering.

HCS[bewerken]

Een lijn ontwikkeld en gemaakt voor de startende muzikant. Deze bekkens zijn gemaakt van een MS63 messinglegering. De meest voordelige bekkens van Meinl

Enkele gebruikers[bewerken]