Meisje van Nulde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Meisje van Nulde is de naam van een meisje van wie op 27 augustus 2001 bij strand Nulde het rompje werd gevonden. Enkele dagen erna werd haar hoofdje in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland aangetroffen. In oktober dat jaar werd in het Veluwemeer ook nog een handje van haar gevonden. Doordat het lichaam verminkt en sterk ontbonden was, heeft het maanden geduurd voordat ze kon worden geïdentificeerd. Uiteindelijk werd aan de hand van de schedel een reconstructie van haar hoofd gemaakt en gepubliceerd in de media. Daarop meenden meerdere mensen de 4-jarige Rowena Rikkers uit Dordrecht te herkennen; met name aan het opvallende spleetje tussen de voortanden. Bovendien werd Rowena al meerdere maanden vermist. DNA-onderzoek bevestigde vervolgens dat het inderdaad Rowena Rikkers was.[1]

Scenario[bewerken]

Rowena was door Mike J., de toenmalige vriend van haar moeder Wanda Rikkers, langdurig en herhaaldelijk zodanig mishandeld dat ze overleed. Verdachte Mike J. verklaarde aanvankelijk dat hij Rowena reeds overleden aantrof in huis. Schuldbekentenissen die J. hierna deed werden later weer ingetrokken.

J. heeft het in stukken verdeelde kind in onder andere het Veluwemeer gedumpt.[2]

Veroordeling[bewerken]

Mike J. werd in 2003 veroordeeld voor doodslag, wat hem twaalf jaar celstraf met TBS opleverde. De moeder van Rowena, die niet heeft ingegrepen en geen melding heeft gemaakt van vermissing van haar dochter, is veroordeeld tot acht jaar cel voor deze passieve rol. Zij legde volgens de rechter tegenstrijdige verklaringen af betreffende haar band met J.

Sinds 2009 zit J. in TBS.

Zie ook[bewerken]