Melinda Culea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Melinda Culea
Melinda Culea
Algemene informatie
Geboren Western Springs, 5 mei 1955
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Beroep Acteur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Melinda Culea (Western Springs (Illinois), 5 mei 1955) is een Amerikaanse televisieactrice, vooral bekend geworden door haar rol als Amy Amanda Allen in The A-Team en in mindere mate door haar rol als Claire Roman in Brotherly Love.

Culea werd geboren in een buitenwijk van Chicago. Toen ze 20 was verhuisde ze naar New York om zich aan te sluiten bij een prestigieus modellenbureau. Haar eerste huwelijk liep op de klippen terwijl ze bezig was door te breken. Na 4 jaar in New York verhuisde ze naar Los Angeles om door te breken op televisie. Na een aantal reclamespotjes, waaronder een succesvolle Burger King-campagne, kreeg ze een hoofdrol in de sitcompilot Dear Teacher (1981). De pilot verkocht niet en werd dus geen serie. Toch kreeg ze de rol van Amy Amanda Allen in de televisieserie The A-Team.

In de pilot van The A-Team werd haar personage neergezet als een echte heldin, maar in de daarop volgende afleveringen werd Amy meer en meer beeldvulling. Ze had doorgaans weinig te doen met de plot. In die tijd gaf Culea ook aan ontevreden te zijn met haar onbetekenende rol, en begon er bij de schrijvers op aan te dringen om Amy meer van betekenis te laten zijn. Kennelijk vroeg ze of haar personage ook betrokken mocht zijn bij vechtscènes. Tijdens het tweede seizoen heeft producer John Ashley kennelijk tegen Culea's agent gezegd: Tell Melinda to shape up or she's out. Een paar weken later kreeg ze een script zonder tekst voor Amy er in.

Het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom ze ontslagen is. Nieuwsberichten uit die tijd stellen dat ze niet goed overweg kon met George Peppard, die vond dat de show geen vrouwelijke hoofdrollen kon gebruiken. Actrice Marla Heasley, die Culea korte tijd verving (in een andere rol), werd verteld dat Culea volgens de producers te 'jongensachtig' was voor de rol van Amy.

Na een rol in de kortlopende Aaron Spelling-serie Glitter, maakte Culea een aantal gastoptredens in series als Family Ties en St. Elsewhere. Ze stopte enige tijd met acteren, om in 1988 weer te verschijnen in de serie Knots Landing, tot 1990. Sinds die tijd heeft Culea in verscheidene tv-producties gespeeld, waaronder een aflevering van Star Trek: The Next Generation.

Ze is sinds 1995 getrouwd met regisseur Peter Markle, haar tweede man.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]