Metallische waterstof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Metallisch waterstof)
Ga naar: navigatie, zoeken

Metallische waterstof ontstaat wanneer vloeibare waterstof bij zeer hoge druk (meer dan 3 miljoen atmosfeer) wordt gebracht, waardoor het in een toestand kan geraken waarbij het de eigenschappen van een metaal krijgt. Het overgrote deel van de elektronen is dan niet meer aan de atoomkernen gebonden en kan zich vrijelijk door het materiaal verplaatsen, dat daardoor een goede geleider van elektrische stroom wordt.

Metallische waterstof komt in ons zonnestelsel voor in de planeten Jupiter en Saturnus. Deze planeten hebben hun sterke magnetische veld te danken aan hun mantel (vergelijk de aardmantel) van metallische waterstof, die zich bevindt tussen hun uit nikkelijzer en silicaten (steen) opgebouwde kern en een oceaan van moleculaire waterstof en helium, die op zijn beurt geleidelijk overgaat in de atmosfeer van de twee respectievelijke reuzenplaneten.

Waarschijnlijk heeft de metallische waterstof een temperatuur van enkele duizenden graden Celsius: het inwendige van deze twee planeten is dus zeer heet, in tegenstelling tot de ijskoude bovenlaag van de atmosfeer. Verder gaat men er vanuit dat de waterstof is vermengd met losse atomen helium, zuurstof, koolstof en stikstof (waarvan de laatste drie afkomstig zijn van uiteengevallen water-, methaan- en ammoniak-moleculen).

Zie ook[bewerken]