Metro van Helsinki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het schema van het netwerk in 2017
Kaart van Helsinki rail inclusief geplande uitbreidingen
Metrotreinstel (100-serie)
Interieur
Ingang van station Rastila/Rastböle

De metro van Helsinki is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer tussen Espoo in het westen, het centrum van Helsinki en de oostelijk gelegen voorsteden. De exploitant van de metro is HKL/HST.

Op 1 juni 1982 werd het eerste gedeelte tussen Hakaniemi/Hagnäs en Itäkeskus/Östra centrum geopend, en een maand later kwam de verbinding met het centraal station van Helsinki gereed (metrostation Rautatientori/Järnvägstorget). In de periode 1983-1998 is het net stapsgewijs uitgebouwd. In november 2017 is een 13,9 km westelijke verlenging naar de stad Espoo in gebruik genomen. Deze uitbreiding telde 8 nieuwe stations en op 3 december 2022 kreeg Espoo er nog 5 metrostations bij zodat ook het westen van Espoo op de metro is aangesloten. Voor de verdere toekomst zijn er plannen voor een uitbreiding richting Sipoo[1][2] en een tweede stamlijn tussen het vliegveld en het stadscentrum.

Het metronet is sinds 3 december 2022 43 kilometer lang en telt 30 stations, waarvan er 21 ondergronds gelegen zijn. Na Itäkeskus spiltst de lijn zich in een noordelijk en oostelijke tak. De spoorwijdte bedraagt, net als in de rest van Finland, 1524 millimeter. Het metronet is geëlektrificeerd met een derde rail met een gelijkspanning van 750 volt.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Het materieelpark bestaat uit tweedelige metrostellen met een capaciteit van een bijna 400 mensen (130 zitplaatsen). De maximumsnelheid is 90 km/h. De eerste generatie is gebouwd door Stromberg/Valmet (100-serie) en bestaat uit 42 treinstellen. De tweede generatie werd in 2000 gebouwd door Bombardier Transportation (200-serie) en bestaat uit 12 metrostellen.

Stations van west naar oost[bewerken | brontekst bewerken]

Finse (Zweedse) benaming

noordelijke tak

oostelijke tak

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Metro van Helsinki op Wikimedia Commons.