Metro van Bilbao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Metronet van Bilbao

De metro van Bilbao is een metronetwerk in de stad Bilbao (Baskenland, Spanje). De eerste lijn werd geopend in 1995.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste plannen voor een metro in Bilbao zijn al oud. Een project voor een metro was al ter sprake in de jaren 20 van de twintigste eeuw. Na de economische crisis en de Spaanse Burgeroorlog in de jaren 30 is hier uiteindelijk niets van terechtgekomen.

In 1987 stemde het Baskische bestuur in met de aanleg van een metro in Bilbao.

Lijnen[bewerken]

Lijn 1[bewerken]

Het eerste traject van metrolijn 1 werd geopend op 11 november 1995. Het traject bestond toen nog uit 23 stations tussen Casco Viejo en Plentzia. Op 5 juli 1997 telde de route 27 stations en loopt het traject van Etxebarri naar Plentzia.

Lijn 2[bewerken]

De allereerste lijn van het metronetwerk, ten noorden van de rivier Nervión, werd later gezien als Lijn 2. Deze lijn splitst zich van Lijn 1 bij station San Inazio en gaat verder naar Portugalete. Het traject tussen San Inazio en Portugalete werd geopend in april 2002. Het oostelijke eindpunt wordt gedeeld met Lijn 1.

Zones en tijden[bewerken]

  • Zone A (geel) geldt in het centrum van Bilbao. Geldig tussen stations Bolueta en San Inazio
  • Zone B (groen) geldt voor de stations tussen San Inazio en Portugalete en tussen San Inazio en Berango. Ook het eindpunt Etxebarri telt mee in deze zone
  • Zone C (blauw) geldt alleen voor het laatste stuk van lijn 1. Het traject tussen Berango en Plentzia

De metro rijdt op werk- en zondagen tussen 06:00 en 23:00. Op vrijdag rijdt de metro tot half twee 's nachts. Op zaterdagnacht rijdt hij ook, bijvoorbeeld tijdens een evenement in de stad.

Passagiers[bewerken]

In 2007 maakten 86 miljoen mensen gebruik van de ondergrondse verbinding. Elk jaar maken er steeds meer mensen gebruik van de metro. In 1996 maakten er al meer dan 30 miljoen mensen gebruik van het systeem.

Drukste stations[bewerken]

  • Abando
  • Casco Viejo
  • Moyua
  • Indautxu
  • San Mames

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]