Metro van Daegu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Daegu
Een ingang van het overstapstation van de lijnen, Banwoldang
Een ingang van het overstapstation van de lijnen, Banwoldang
Basisgegevens
Locatie Daegu, Zuid-Korea
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 26 november 1997
Lengte trajecten 57,3 km
Aantal lijnen 2
Aantal stations 59
Aantal passagiers 301.000[1] per dag
Spoorwijdte 1435 mm
Operationele gegevens
Frequentie eens per 6,5 min. (spits: 5 m.)
Metrokaart van Daegu – bruin gestreept is de geplande lijn 3
Metrokaart van Daegu – bruin gestreept is de geplande lijn 3
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De metro van Daegu (Hangul: 대구도시철도; Hanja: 大邱都市鐵道; Daegu dosicheoldo) werd in 1997 geopend en bestaat uit twee lijnen. De universiteitsstad Daegu ligt in het zuidoosten van Zuid-Korea en heeft ruim 2,5 miljoen inwoners. Beide lijnen zijn ondergronds gebouwd, van de 59 stations ligt slechts het westelijkste station, Munyang, op maaiveldniveau. Naar een derde lijn wordt vooronderzoek gedaan, deze lijn zou uitgevoerd moeten worden als een monorail. Op de lange termijn zijn zelfs zes lijnen gepland. In 2003 stichtte een man brand in een trein op lijn 1, hierbij kwamen ongeveer 200 mensen om.

Netwerk[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van de eerste lijn startte in 1992. Het eerste deel kwam gereed 1997, één jaar en vijf jaar later opende de rest van de lijn. De lijn telt in totaal 30 stations, die allen voorzien zijn van airconditioning. Het gebruikte materieel bestaat uit zes rijtuigen die elk 17,5 meter lang zijn. Een rit van het ene naar het andere eindpunt neemt 50 minuten in beslag.

Aan de bouw van de tweede lijn werd begonnen in 1997. Deze lijn opende in zijn geheel in oktober 2005. De lengte bedraagt 28 kilometer, hieraan zijn 26 stations gelegen. De lijnen kruisen elkaar bij station Banwoldang, in het stadscentrum van Daegu. Beide lijnen hebben een spoorwijdte van 1435 mm. Onderstaande (uitklapbare) tabellen tonen de stations van beide lijnen, hun onderlinge afstanden en de overstapmogelijkheden.

Brand in de metro[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 februari 2003 stichtte een suïcidale man brand in een wagon van de ondergrondse van Daegu vlak voor het binnenrijden van station Jungangno. Omdat de trein brandbare materialen bevatte, verspreidden de vlammen zich snel. Een iets later arriverende trein van tegengestelde kant werd aangestoken doordat deze naast de brand stil ging staan. Door rook en vuur kwamen in totaal ongeveer 200 mensen om, mede doordat het personeel onjuist reageerde. Het handelen van het personeel tijdens en na de ramp leidde tot publiek debat, tot ontslagen bij het vervoersbedrijf en zelfs tot veroordelingen van betrokkenen. De brandstichter zelf werd tot levenslang veroordeeld, in 2004 overleed hij. De (on)veiligheid van metrovervoer in Zuid-Korea werd een politiek strijdpunt.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Metro van Daegu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.