Metro van Glasgow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Metro van Glasgow
Metro van Glasgow
Een metrotrein bij metrostation Buchanan Street
Een metrotrein met drie rijstellen bij metrostation Cowcaddens
Basisgegevens
Locatie Glasgow,
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vervoerssysteem Metro
Startdatum 14 december 1896
Lengte trajecten 10,5 km
Aantal lijnen 2
Aantal stations 15
Aantal passagiers 39,980 per dag (2013/2014)
Spoorwijdte 1219 mm
Eigenaar Transport Scotland
Uitvoerder(s) Strathclyde Partnership for Transport (SPT)
Routekaart
Routekaart
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Metrotreinstel in station West Street
Interieur

De Glasgow Subway is de metro van de Schotse stad Glasgow. De OV-autoriteit Strathclyde Passenger Transport (SPT) is de exploitant.

Het metrobedrijf van Glasgow bestaat uit een ondergrondse dubbelsporige ringlijn van 10,4 kilometer met 15 stations. De diameter van de tunnelbuizen is met 3,35 meter vrij klein. De metrotreinen zijn dan ook maar 2,34 meter breed en 2,69 meter hoog. De spoorwijdte bedraagt 1219 millimeter (4 Engelse voet).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De lijn werd vanaf 1891 gebouwd door de private Glasgow District Subway Company en werd op 14 december 1896 geopend. In 1923 werd de metro overgenomen door het gemeentelijk vervoerbedrijf van Glasgow. Van het begin tot 1935 werden de treinstellen voortgetrokken door kabels. Daarna werden de lijn geëlektrificeerd met een derde rail (600 volt gelijkspanning).

In 1977 werd de metrolijn voor drie jaar gesloten om te worden opgeknapt. Hierbij is nieuw materieel aangeschaft en zijn de stations vrijwel helemaal opnieuw gebouwd. Ook kwam er een bovengronds opstelterrein (Broomloan depot) bij station Govan. Omdat er nu geen hijskraan meer nodig is om metrotreinen van de lijn af te halen of er op te zetten, kan de ritfrequentie sindsdien worden aangepast aan de vervoersvraag.

In 1980 werd de gemoderniseerde metro weer geopend onder de naam Glasgow Underground. In 2003 werd de naam weer teruggedraaid in Glasgow Subway.

Dienstuitvoering[bewerken | brontekst bewerken]

Op werkdagen en zaterdagen wordt er iedere 4 tot 8 minuten van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat gereden. Op zondagen is de metro alleen tussen 11 en 18 uur in bedrijf (8-minutendienst).

Stations[bewerken | brontekst bewerken]

De metrostations van de metro van Glasgow zijn, vanaf het noordelijkste station met de klok mee:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Glasgow Subway.