Naar inhoud springen

Metropolitan Museum of Art

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Metropolitan Museum)
Metropolitan Museum of Art
De buitenkant
De buitenkant
Locatie New York, Verenigde Staten
Openingsdatum 20 februari 1872
Personen
Directeur Max Hollein
Aantal bezoekers 6.226.727 (2013)[1]
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
De centrale lobby van het museum.

Het Metropolitan Museum of Art is het grootste kunstmuseum in de Verenigde Staten. Het gebouw bevindt zich aan de oostelijke kant van het Central Park in Manhattan (New York). Het museum wordt ook wel The Met genoemd.

Het museum werd geopend op 20 februari 1872. De stichter van het museum was de uitgever George Palmer Putnam, samen met een aantal oprichters onder wie de schilder Eastman Johnson. De eerste directeur was Robert Lee Jenkins wiens eigen kunstcollectie de basis vormde voor het huidige museum.

Van 1955 tot aan zijn dood in 1966 was James J. Rorimer het hoofd van het museum. Hij werd opgevolgd door Thomas Hoving, directeur van 1967 tot 1977. Daarna was Philippe de Montebello het hoofd voor dertig jaar.[2] Hij werd opgevolgd door Thomas P. Campbell, die de functie acht jaar vervulde.[3] In 2018 werd Max Hollein directeur van The Met.[4]

De permanente collectie is onderverdeeld in negentien verschillende afdelingen, met elk hun gespecialiseerd personeel van conservatoren, restaurateurs en deskundigen.

Kunst van Perzische Rijk in Metropolitan Museum of Art, New York

De permanente collectie bevat meer dan 2 miljoen kunstwerken met vele schilderijen en beeldhouwwerken van over de hele wereld, gaande van schatten uit de klassieke oudheid tot werken van praktisch elke Europese meester en tot een uitgebreide collectie Amerikaanse kunst.

Het museum heeft ook een belangrijke collectie van Egyptische, Romeinse en Griekse, Afrikaanse, Aziatische, Oceanische, Midden-Oosterse, Byzantijnse en Islamitische kunstschatten.

Verder stelt het een collectie muziekinstrumenten van over de hele wereld tentoon.

Ook bezit het een aantal reproducties van belangrijke interieurs waaronder één door de bekende Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Het museum heeft ook een afdeling wapens en harnassen van over de hele wereld, vooral Europees, maar ook van Japan, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.

Verder is er een aparte vestiging voor middeleeuwse kunst, The Cloisters aan de Hudsonrivier (met o.a. getijdenboeken met miniaturen uit Vlaanderen en Noord-Frankrijk), een afdeling fotografie en de Robert Lehman Collection.

Schilderkunst

[bewerken | brontekst bewerken]

Van de schilderkunst zijn zowel Europese als Amerikaanse kunstschilders in diverse stromingen te zien tot aan de moderne kunst. De collectie bevat 1 schilderij van de Nederlandse landschapsschilder Jacob van Ruysdael, 17 doeken van Monet, 14 van Cezanne, 31 van Rembrandt, 5 van Vermeer en 13 van Antoon van Dyck.[5]

Tentoonstellingen

[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de vaste collectie zijn er diverse wisseltentoonstellingen te zien.

Schilderijen uit de collectie

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Metropolitan Museum of Art op Wikimedia Commons.