Mexicaanse algemene verkiezingen 2024

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mexicaanse algemene verkiezingen 2024
Datum 2 juni 2024
Land Vlag van Mexico Mexico
Te verdelen zetels Senaat: 128

Kamer van Afgevaardigden: 500

Vorige President van Mexico Andrés Manuel López Obrador
Opvolging verkiezingen
2021    
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Mexico

Mexicaanse algemene verkiezingen zijn aangekondigd voor zondag 2 juni 2024.[1] Er zijn zowel landelijke als lokale verkiezingen.

Landelijk zal er gestemd worden voor:

Lokaal zal er gestemd worden voor

Landelijke verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Als gevolg van de resultaten bij vorige verkiezingen, zijn zeven politieke partijen door het Nationaal Electoraal Instituut toegelaten om deel te kunnen nemen aan de landelijke verkiezingen van 2024: de drie regeringscoalitiepartijen Morena, Partij van de Arbeid (PT) en Groene Ecologische Partij van Mexico (PVEM) en vier oppositiepartijen, namelijk de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI), de Nationale Actiepartij (PAN), de Partij van de Democratische Revolutie (PRD) en de Partij van de Burgerbeweging (MC).

Presidentsverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

De president wordt verkozen volgens het principe van relatieve meerderheid: de kandidaat met de meeste stemmen wint. Naar schatting zijn een kleine 100 miljoen mensen stemgerechtigd, waarvan ruim een half miljoen buiten Mexico wonen.[2] De nieuwe president zal aantreden op 1 oktober 2024 voor een termijn van zes jaar.

Kandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee allianties gevormd met drie partijen elk. De regeringscoalitie van Morena, PT en PVEM heeft de alliantie Juntos Hacemos Historia (Samen maken we geschiedenis) gevormd.[3] De oppositiepartijen PRI, PAN en PRD hebben de alliantie Frente Amplio por México (Brede Front voor Mexico) gemaakt.[4] De partij MC heeft aangekondigd zonder alliantie de verkiezingen in te gaan.[5] Kandidaten zonder partij moesten zich melden voor 7 september 2023. Van de ruim twintig aanmeldingen zijn er zes kandidaten toegelaten en hebben tot 6 januari 2024 de tijd om aan de gestelde voorwaarden, waaronder ongeveer een miljoen handtekeningen als steunbetuiging, te voldoen.[6][7]

De alliantie van regeringsgezinde partijen heeft een enquete georganiseerd om de persoon aan te wijzen die de campagne gaat coordineren. Via deze enquete is begin september Claudia Sheinbaum aangewezen als campagnecoordinator. Het wordt aangenomen dat zij ook de presidentskandidaat wordt.[8]

De alliantie van oppositiepartijen heeft eveneens een intern proces georganiseerd om de campagneleider aan te wijzen. Nadat alle andere kandidaten zich terugtrokken bleef alleen Xóchitl Gálvez over die aangewezen werd als campagneleider en beoogd presidentskandidaat.[9]

Claudia Sheinbaum
Xóchitl Gálvez

Kamerverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Senaat[bewerken | brontekst bewerken]

De senaat wordt verkozen voor een periode van 6 jaar. Alle 128 zetels zijn verkiesbaar. Senatoren kunnen eenmaal herkozen worden en maximaal 12 jaar in de Senaat zitting hebben. Elk van de 31 deelstaten en Mexico-Stad levert 3 senatoren, namelijk twee voor de partij met de meeste stemmen en een voor de partij met de op een na meeste stemmen. De overige 32 senatoren worden verkozen door evenredige vertegenwoordiging. [10] De coalities, gevormd voor de presidentsverkiezing, kunnen in elk kiesdistrict bepalen of ze met een gezamenlijke kandidaat of ieder met een eigen kandidaat komen.

Kamer van Afgevaardigden[bewerken | brontekst bewerken]

De Kamer van Afgevaardigden wordt verkozen voor een periode van drie jaar. Alle 500 zetels zijn verkiesbaar. Afgevaardigden kunnen driemaal herkozen worden en maximaal 12 jaar in de Kamer zitting hebben. Er zijn 300 kiesdistricten. In elk district wint de kandidaat met de meeste stemmen, volgens het principe van relatieve meerderheid. De overige 200 zetels worden toegewezen volgens het principe van evenredige vertegenwoordiging in 5 kiesregios.[11] Coalitiepartijen kunnen een gezamenlijke kandidaat afspreken per kiesdistrict, maar kunnen ook beslissen dat in bepaalde districten iedere partij met een eigen kandidaat komt.

Lokale verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Elke deelstaat heeft zijn eigen electoraal instituut, dat samenwerkt met het Nationaal Electoraal Instituut voor de organisatie van lokale verkiezingen. Politieke partijen die bij vorige verkiezingen in de deelstaat ten minste 3% van de stemmen hebben gekregen, zijn gerechtigd om deel te nemen in 2024.

In totaal zijn er 19,634 ambten verkiesbaar in 2024, waaronder gouverneurs van deelstaten, afgevaardigden voor de wetgevende macht per deelstaat, burgemeesters en gemeenteraadsleden.[12] Partijen kunnen op lokaal niveau coalities vormen die niet noodzakelijkerwijs samenvallen met de landelijke coalities.