Naar inhoud springen

Meyerasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Meyerasaurus victor is een lid van de Plesiosauria dat tijdens de vroege Jura leefde in het gebied van het huidige Duitsland.

Tussen Holzmaden en Zell unter Aichelberg lag een steengroeve van leisteen en kalksteen. Een van de lagen bestond uit veertig centimeter dikke zogenaamde Stinkstein, kalksteen die door compressie zo extreem hard geworden was dat men er niets mee kon aanvangen. Het was te hard om te bewerken en fossielen van ichthyosauriërs die vaak in de kalk aangetroffen werden, waren te arbeidsintensief om rendabel te bergen. Zulke "mummies" werden maar in een kloof gestort. De befaamde fossielenhandelaar Bernard Hauff woonde vlak bij de groeve en hoorde van een afwijkende mummie. De kloof in mei 1906 controlerend merkte hij tot zijn diepe ergernis en vreugde dat er een voor Duitsland uiterst zeldzaam volledig plesiosauriërskelet in gedeponeerd was. De blokken kalk wogen vijftig Zentner (centenaars van ieder vijftig kilogram, dus bij elkaar zo'n tweeënhalve ton) en het kostte hem negen maanden de beenderen bloot te laten leggen en te prepareren. Toevallig ontdekte hij in november vlak daarbij in leisteen een tweede plesiosauriërskelet, van een andere soort. Beide stukken bood hij te koop aan. Financiële ondersteuning door D. Landauer en Victor Fraas maakte het het Stuttgarter Königliche Naturalienkabinett mogelijk ze beide te verwerven. Het tweede skelet werd uiteindelijk Seeleyosaurus holzmadensis.

Bij het prepareren was de paleontoloog Eberhard Fraas betrokken. In 1910 benoemde en beschreef hij het exemplaar. De naamgeving was wat verwarrend. Fraas begon de beschrijving met het kopje Plesiosaurus (Thaumatosaurus) victor. Dat kan suggereren dat hij Thaumatosaurus als een subgenus van Plesiosaurus zag maar dat was niet zijn bedoeling. Hij wilde aangeven dat de soort tot een groep behoorde die nog vaak met de geslachtsnaam Plesiosaurus werd aangeduid maar dat hij de soortnaam Thaumatosaurus victor prefereerde. Een kopje eerder had hij het andere skelet bij Plesiosaurus ondergebracht en daarbij opgemerkt dat men niet onnodig nieuwe genera moest benoemen. Thaumatosaurus bestond echter al. Het was in 1841 benoemd door de in Duitsland zeer geërde Hermann von Meyer. Harry Govier Seeley benoemde in 1874 voor Brits materiaal het geslacht Rhomaleosaurus. In 1889 bracht Richard Lydekker dat onder bij Thaumatosaurus.

  • Fraas, E. 1910. "Plesiosaurier aus dem oberen Lias von Holzmaden". Palaeontographica, 57: 105-140
  • Adam S. Smith & Peggy Vincent. 2010. "A new genus of pliosaur (Reptilia: Sauropterygia) from the Lower Jurassic of Holzmaden, Germany". Palaeontology. 53(5): 1049–1063