Naar inhoud springen

Richard Lydekker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Richard Lydekker
Geboren Londen, 25 juli 1849
Overleden Harpenden, 16 april 1915
Geboorteland Verenigd Koninkrijk
Beroep bioloog, geoloog en paleontoloog
Bekend van paleontologie van gewervelden, redacteur Encyclopædia Britannica
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Richard Lydekker (Londen, 25 juli 1849Harpenden, 16 april 1915) was een Brits bioloog, geoloog en paleontoloog. Lydekker heeft veel geschreven over biologie en paleontologie, vakgebieden die in zijn tijd met de term natuurlijke historie werden aangeduid.

Lydekker werd geboren in Londen. Hij studeerde aan Trinity College (Cambridge) en haalde daar in 1872 zijn kandidaats-examen in de Natuurwetenschappen. In 1874 trad hij toe tot de Geological Survey of India, waar hij studie maakte van de paleontologie van gewervelden van het noorden van India, met name Kasjmir. Hij bleef daar tot 1882, waarna hij in Londen bij het British Museum (vanaf 1886 formeel Natural History Museum) ging werken voor de afdeling Geologie en Zoölogie. Vanaf 1885 catalogiseerde hij de collectie fossiele gewervelden van het museum, waarvan tot 1891 in totaal 10 banden verschenen. In 1893 reisde hij naar Argentinië om daar studie te maken van de fossiele zoogdieren. In 1894 werd hij lid van de Royal Society.

Lydekker was een van de redacteuren van de Encyclopædia Britannica. Naar hem werd de Lydekkerlijn genoemd die de oost- en zuidgrens van Wallacea aanduidt.

Zie de categorie Richard Lydekker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.