Mia May

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mia May
Mia May
Algemene informatie
Geboortenaam Hermine Pfleger
Geboren 2 juni 1884
Overleden 28 november 1980
Land Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Werk
Jaren actief 1912-1924
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mia May, artiestennaam van Hermine Pfleger, (Wenen, 2 juni 1884Hollywood, 28 november 1980) was een Oostenrijks actrice.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ze werd geboren als dochter van Johann Pfleger, een bakker, en zijn vrouw Albine Steinfelder. Op haar vijfde kreeg ze haar eerste rol in een theatervoorstelling in het Jantsch-Theater, en tot haar veertiende verscheen ze regelmatig in kinderrollen. Toen ze naar de Höhere Mädchenschule ging, kreeg ze balletlessen van Madame Charlé. Haar oudere zus Maria Pfleger (1879-1958), die onder de naam Mitzi Telmont optrad, was de tweede vrouw van de Weense cabaretier en komiek Heinrich Eisenbach.

Onder haar vroegere artiestennaam Herma Angelot trad ze als actrice en zangeres op diverse Weense podia op, zoals het Apollo-Theater. Ze trouwde in 1902 met de latere regisseur en filmproducent Joe May en samen kregen ze één kind, dochter Eva. Zij zou later ook als actrice verschijnen in filmproducties van haar vader.

Met het nieuwe pseudoniem Mia May ging Pfleger in 1911 naar Hamburg om op te treden in het nieuwe operettetheater van Wilhelm Bendiner, haar echtgenoot nam vervolgens dezelfde achternaam aan. In 1912 vestigden beiden zich in Berlijn, waar hij aan de slag ging als filmregisseur. In hetzelfde jaar verscheen ze als hoofdrolspeelster in In der Tiefe des Schachtes, de eerste film van haar man.

In de daaropvolgende jaren bleven haar prestaties niet beperkt tot producties van Joe May. Al werd ze door de melodramatische films van May, die in 1915 als producent en regisseur onafhankelijk was geworden, wel een van de eerste diva's van de Duitse film.

Ze verkreeg hoofdrollen in Das wandernde Bild (1920) van Fritz Lang en in diverse grote producties van May als Veritas vincit (1919), Die Herrin der Welt (1919), Das indische Grabmal (1921) en Tragödie der Liebe (1923).

Nadat haar dochter zichzelf in 1924 van het leven beroofde, beëindigde May haar acteercarrière. Ze emigreerde met haar man in 1933 via Frankrijk naar de Verenigde Staten. In 1949 opende het paar in West Los Angeles het restaurant Blue Danube, dat overigens slechts van korte duur zou zijn. Haar echtgenoot Joe May overleed in 1954, zelf stierf ze in 1980 op 96-jarige leeftijd.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mia May van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.