Michael Jeffery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michael Jeffery

Philip Michael Jeffery (Wiluna, West-Australië, 12 december 1937) is een Australische politicus en de 24ste gouverneur-generaal van dat land. Hij bekleedt die functie sinds 11 augustus 2003.

Sinds het eind van de jaren 60 is hij gehuwd met Marlena Kerr; ze hebben drie zoons en een dochter.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Michael Jeffery ging op 16-jarige leeftijd naar Canberra om daar het Royal Military College Duntroon te volgen. Na afsluiting van deze opleiding in 1958 vervulde hij zijn dienst in een in Perth gestationeerd regiment, totdat hij in 1962 naar het Maleisisch schiereiland en naar Borneo werd gestuurd. Na een kortstondige terugkeer naar Perth in 1965 werd het van 1966 tot 1969 naar Papoea-Nieuw-Guinea gestuurd. Tijdens de daaropvolgende uitzending naar Vietnam werd hij onderscheiden met het Military Cross. In 1972 mocht hij het British Army Staff College in Camberley, Engeland bezoeken en aansluitend werd hij overgeplaatst naar Wewak, Papoea-Nieuw-Guinnea, als bataljonscommandant in de rang van Lieutenant Colonel.

In de rang van Colonel keerde hij in 1976 terug in Perth om daar commandant te worden van het regiment waar hij zijn militaire carrière was begonnen. Van 1981 tot 1983 was hij hoofd van Australië's nationale antiterrorisme-coördinatieautoriteit in de rang van brigadier, tot hij een in Sydney gestationeerde brigade aan ging voeren.

In 1985 volgde hij een voortgezette studie aan het Royal College of Defence Studies in Londen. Aansluitend werd hij bevorderd tot major general en commandant van een divisie. Vanaf 1989 maakte hij ten slotte deel uit van de generale staf van het Australische leger.

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 november 1993 werd Michal Jeffery beëdigd als gouverneur van de Australische deelstaat West-Australië. Dit ambt bekleedde hij gedurende zeven jaar tot 2000. Op 22 juni 2003 werd hij door de Australische premier John Howard genomineerd tot gouverneur-generaal en op 11 augustus van dat jaar in deze functie beëdigd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]