Midden-Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Midden-Holland is de benaming voor een deel van het oosten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland, gelegen rond de stad Gouda. De grenzen van de regio zijn niet officieel, maar meestal wordt Midden-Holland gezien als de gemeenten die deelnemen aan het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden-Holland (ISMH). Als wordt uitgegaan van deze definitie had het gebied op 1 september 2012 238.687 inwoners.[1] De regio is relatief dunbevolkt en beslaat een belangrijk deel van het Groene Hart.

Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden-Holland[bewerken]

Binnen de regio Midden-Holland werken de gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen samen door middel van het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden-Holland. Deze dienst is gevestigd in Gouda, en "ondersteunt gemeentebesturen in Midden-Holland bij diverse (regionale) beleidsterreinen als ruimtelijke ordening, Groene Hart, wonen, verkeer en vervoer, zorg en educatie".[2] Ook Bureau Leerlingzaken maakt deel uit van dit ondersteunende orgaan.

Het dagelijks bestuur van het ISMH wordt gevormd door Milo Schoenmaker (voorzitter, burgemeester Gouda), Gert-Jan Kats (vicevoorzitter, burgemeester Zuidplas), Bert Cremers (burgemeester Waddinxveen), Trix van der Kluit-de Groot (burgemeester Nederlek) en P.D.A. Claessen (secretaris).

De gemeente Boskoop zal per 1 januari 2014 geen onderdeel meer uitmaken van dit samenwerkingsverband, aangezien deze gemeente onderdeel zal gaan uitmaken van de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn, die dan ontstaat na een fusie tussen Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude.

De Nieuwe Regio[bewerken]

De tien gemeenten hebben onlangs een nieuwe visie op de regio opgesteld onder de titel "De Nieuwe Regio". Aanleiding hiervan is dat als gevolg van decentralisaties door de Rijksoverheid steeds meer taken bij gemeenten worden gelegd die de relatief kleine gemeenten beter aankunnen als zij samenwerken. Daarnaast speelt op de achtergrond de wens van de provincie om tot een andere bestuurlijke indeling in het gebied te komen. Fusiegesprekken tussen Waddinxveen en Gouda hebben eerder tot niets geleid, maar samenwerking blijft noodzakelijk. De kernwaarden van de nieuwe samenwerking zijn "Centraal in de Randstad", "Groen én Blauw", "Op een kruispunt van wegen", "Uniek en authentiek", "Samenleving in balans", "Ondernemend" en "Duurzaam".[3] De concrete uitwerking van deze kernwaarden moet nog plaatsvinden.