Mieszko van Silezië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mieszko IV van Silezië
1138-1211
Mieszko IV.JPG
Hertog van Silezië
Periode 1163-1211
Voorganger Boleslaw Krulhaar
Opvolger Casimir I
Groothertog van Polen
Periode 1210-1211
Voorganger Leszek I
Opvolger Leszek I
Vader Wladislaus de Balling
Moeder Agnes van Babenberg
Dynastie Piasten

Mieszko IV van Silezië, bijg. Kruisbeen (1138 - 16 mei 1211) was een zoon van Wladislaus de Balling en van Agnes van Babenberg. Sinds 1142 leefde hij met zijn moeder in ballingschap in Duitsland. In 1163 werd Bolesław IV van Polen door Frederik Barbarossa verplicht om Silezië af te staan aan de zoons van Wladislaus de Balling, Mieszko en Boleslaw de Lange. Onder dreiging stemde Boleslaw Kroeshaar hiermee in, maar de zoons van Wladislaus de Balling moesten wel alle aanspraken op de Poolse troon opgeven. De verstandhouding tussen beide broers verslechterde snel en Mieszko stuurde zijn broer in 1172 weg.

Boleslaw de Lange slaagde erin om een deel van Silezië terug te winnen, maar diende de streek van Ratibor aan Mieszko Kruisbeen te laten en de streek van Opole aan zijn oudste zoon Jaroslaw. Om de blijvende interne strijd te beslechten, herverdeelde Casimir de Rechtvaardige in 1178 het gebied. Boleslaw de Lange kreeg nu Silezië en Mieszko de streek van Ratibor en een aantal vestingen die voordien deel uitmaakten van het hertogdom Krakau :Bytom (met Siewierz) en Auschwitz.

Bij de dood van Casimir II de Rechtvaardige in 1194, poogde Mieszko zonder succes de troon van Krakau te beklimmen. Na de dood van Boleslaw I de Lange in 1201 en de dood van Mieszko III de Oude in 1202, eiste hij de troon van Krakau op en verwees naar een bepaling in het testament van Boleslaw III van Polen, waarbij de oudste der mannelijke vertegenwoordigers der piasten de princeps (of senior) diende te zijn en bijgevolg de troon van Krakau diende te bezetten. Na de dood van zijn neef Jaroslaw in 1202, werd hij ook hertog van Opole. Ten slotte kreeg hij van paus Innocentius III in 1210 gelijk en Mieszko nam de troon van Krakau in tot bij zijn dood in 1211.

Mieszko was gehuwd met Ludmilla, en was de vader van: