Wladislaus de Balling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
06-02-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Wladislaus II
1105-1159
Wladyslaw II Wygnaniec.jpg
Hertog van Silezië
Periode 1138-1146
Voorganger nieuw
Opvolger Bolesław IV Krulhaar
Groothertog van Polen
Periode 1138-1146
Voorganger Bolesław III Scheefmond
Opvolger Bolesław IV Krulhaar
Vader Bolesław III Scheefmond
Moeder Zbyslava
Dynastie Piasten

Wladislaus II de Balling (Pools: Władysław II Wygnaniec) (Krakau, Polen, 110530 mei, 1159, Altenburg, Duitsland) was de eerste groothertog van Polen. Hij was de zoon van Bolesław III Scheefmond, hertog van Polen, en Zbislava, dochter van Svjatopolk II van Kiev.

Wladislaus huwde Agnes van Babenberg, van Oostenrijk (1125), dochter van markgraaf Leopold III van Oostenrijk. Ze hadden samen drie zoons, Mieszko, Koenraad en Bolesław I de Lange en één dochter, Richeza van Polen, die trouwde met Alfons VII, koning van Castilië en Leon.

Leven[bewerken]

Na de dood van zijn vader, Bolesław III Scheefmond, werd Wladislaus II, als oudste zoon, groothertog van Polen. Hij beheerste de groothertogelijke provincies Hertogdom Krakau en Gniezno en ook zijn erfprovincië Silezië.

In 1146 werd Wladislaus II tot ballingschap gedreven door zijn jongere broers, en in 1159 stierf hij in Duitsland als balling.

In 1163 werd de provincie Silezië geschonken aan Wladislaus's zonen door de hertog van Polen Bolesław IV de Kroesharige. Daarop werd Silezië opgedeeld in wel 17 afzonderlijke hertogdommen onder Wladislaus' afstammelingen en opvolgers, totdat diens lijn uitstierf in 1675.

Referentie[bewerken]