Wladislaus Wasa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
07-02-2016

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Wladislaus Wasa
1595-1648
Rubens Władysław Vasa (detail).jpg
Koning van Polen
Periode 1632-1648
Voorganger Sigismund III
Opvolger Jan II Casimir
Grootvorst van Litouwen
Periode 1632-1648
Voorganger Sigismund IV
Opvolger Jan I Casimir II
Tsaar van Rusland
Periode 1610
Voorganger Vasili IV
Opvolger Michaël I
Vader Sigismund III van Polen
Moeder Anna van Oostenrijk
Dynastie Huis Wasa

Wladislaus IV (Łobzów bij Krakau, 9 juni 1595 - Merkinė, 20 mei 1648), uit het Huis Wasa, was de oudste zoon van Sigismund III van Polen en van Anna van Oostenrijk.

In 1610 werd hij, als Wladislaus I, tot tsaar van Rusland verkozen, maar, zonder goedkeuring van zijn vader, nam hij deze functie niet op. Niettemin bleef hij wel tot 1634 de titel voeren.

In 1632 volgde hij zijn vader op als koning van Polen. Hij trachtte katholieken en protestanten in zijn land te laten samenleven, maar slaagde daar maar gedeeltelijk in.

Wladislaus was gehuwd met:

maar geen van zijn (wettige) nakomelingen bereikte de volwassenheid.