Miki Ishii

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Miki Ishii
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Miki Ishii
Geboortedatum 7 november 1989
Geboorteplaats Yokohama
Nationaliteit Vlag van Japan Japan
Lengte 172 cm
Sportieve informatie
Discipline beachvolleybal
Olympische Spelen 2020
Portaal  Portaalicoon   Sport

Miki Ishii (kanji: 石井美樹; Yokohama, 7 november 1989) is een Japans beachvolleyballer en voormalig volleyballer. Op het strand speelt ze aan het blok en won ze meerdere medailles bij de Aziatische kampioenschappen.[1] Daarnaast nam ze eenmaal deel aan de Olympische Spelen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ishii speelde in de zaal professioneel voor Hisamitsu Springs (2008–2010) en voor JT Marvelous (2013–2014). Met de eerste club eindigde ze in het seizoen 2008/09 als tweede het Japanse kampioenschap en won ze in 2009 de Japanse beker.[2] Ze debuteerde in 2015 als beachvolleyballer in de FIVB World Tour. Samen met Megumi Murakami – met wie ze tot 2021 een team zou vormen – speelde ze dat jaar twee wedstrijden in de mondiale competitie. In de AVC Tour kwamen ze tot een vierde plaats in Ha Long en een vijfde plaats in Yogyakarta. Bij de Aziatische kampioenschappen in Hongkong eindigden ze eveneens als vijfde nadat de kwartfinale verloren werd van het Australische duo Mariafe Artacho del Solar en Nicole Laird. Het jaar daarop speelde het tweetal in aanloop naar de AK in Sydney drie wedstrijden in Nieuw-Zeeland. In Sydney wonnen Ishii en Murakami vervolgens de bronzen medaille door de Thaisen Varapatsorn Radarong en Tanarattha Udomchavee in de troostfinale te verslaan. In de World Tour behaalden ze verder een vijfde plaats bij de Grand Slam van Long Beach.

Begin 2017 speelde Ishii enkele wedstrijden met Yukako Suzuki. Zo deden de twee mee aan de AK in Songkhla waar ze in de kwartfinale strandden tegen het Indonesische duo Putu Utami en Dhita Juliana en namen ze deel aan drie toernooien in de World Tour. Met Murakami was Ishii verder actief op acht internationale toernooien. Ze kwamen daarbij tot onder meer een overwinning en vierde plaats bij de 1-ster-toernooien van respectievelijk Daegu en Aalsmeer. Het daaropvolgende seizoen behaalde het tweetal bij acht internationale toernooien een derde plaats in Tokio en een vijfde plaats in Gstaad. Bij de AK in Satun wonnen ze voor de tweede keer de bronzen medaille, ditmaal ten koste van Wang Xinxin en Xia Xinyi uit China. Bij de Aziatische Spelen in Palembang wonnen ze het zilver achter Wang Fan en Xia. In het seizoen 2018/19 deden Ishii en Murakami mee aan dertien reguliere toernooinen in de mondiale competitie met twee vijfde (Sydney en Kuala Lumpur) en vier negende plaatsen (Las Vegas, Den Haag, Xiamen en Moskou) als resultaat. Daarnaast namen ze deel aan de WK in Hamburg waar ze in de tussenronde werden uitgeschakeld door Wang X. en Xue Chen. Bij de AK in Maoming bereikte het duo de kwartfinale waar Xia en Wang F. te sterk waren. Bovendien behaalde Ishii met Sayaka Mizoe een tweede plaats in Zhongwei. Ishii en Murakami sloten het seizoen uiteindelijk af met een vijf-en-twintigste plaats bij de World Tour Finals in Rome.

In het najaar van 2019 eindigden ze verder als dertiende bij het olympisch kwalificatietoernooi in Haiyang, als vijfde in Chetumal en tweemaal op het podium bij toernooien in eigen land. Begin 2020 won het tweetal bij de AK in Udon Thani voor de derde keer brons door hun landgenoten Mizoe en Takemi Nishibori in de troostfinale te kloppen. De rest van het seizoen viel weg vanwege de coronapandemie. Het jaar daarop namen Ishii en Murakami in aanloop naar de Olympische Spelen in eigen land deel aan vijf wedstrijden in de World Tour waarbij ze niet verder kwamen dan vier zeventiende plaatsen. In Tokio strandde het duo in de tussenronde tegen Liliana Fernández Steiner en Elsa Baquerizo Macmillan uit Spanje. Na afloop won Ishii met Suzuki in het Nederlandse beachvolleybalcircuit het toernooi van Almelo, waarna ze vanaf het najaar van 2021 een team vormt met Mizoe. Het tweetal eindigde als negende in Itapema en won de zilveren medaille bij de AK in Phuket achter de Thaisen Taravadee Naraphornrapat en Worapeerachayakorn Kongphopsarutawadee. Het daaropvolgende seizoen speelden ze vijf reguliere wedstrijden in de Beach Pro Tour – de opvolger van de World Tour – met een negende plaats in Itapema als beste resultaat. Bij de WK in Rome werden ze in de zestiende finale uitgeschakeld door de latere kampioenen Eduarda Santos en Ana Patrícia Ramos.

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Kampioenschappen zaal
  • 2009: Zilver Japans kampioenschap
  • 2009: Goud Japanse beker
Kampioenschappen beach
  • 2016: Brons AK
  • 2018: Zilver Aziatische Spelen
  • 2018: Brons AK
  • 2020: Brons AK
  • 2021: Zilver AK
FIVB World Tour
  • 2017: Goud 1* Daegu
  • 2018: Brons 3* Tokio
  • 2019: Zilver 2* Zhongwei

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]