Mileva Marić

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mileva (Marić) Einstein

Mileva Marić (Servisch: Милева Марић) (Titel, 19 december 1875 - Zürich, 4 augustus 1948) was een natuurkundige en de eerste echtgenote van Albert Einstein en de moeder van zijn drie kinderen.

Korte biografie[bewerken]

In 1875 wordt Mileva Marić geboren in Servië. Ze blinkt uit op school en gaat in 1896 als een van de eerste vrouwelijke studenten studeren op de technische universiteit (ETH) van Zürich. Albert Einstein studeert daar ook en is een van haar klasgenoten. Ze worden verliefd en krijgen in 1902 een dochtertje Lieserl. In 1903 trouwen ze, en in 1904 wordt Hans Albert geboren, en in 1910 de tweede zoon Eduard. In 1919 scheiden ze, en Einstein trouwt nog datzelfde jaar met zijn nicht Elsa. Toen Albert Einstein in 1921 de nobelprijs won gaf hij, zoals afgesproken bij de scheiding, het prijzengeld aan Mileva Maric. Mileva Maric sterft in 1948.

Relativiteitstheorie[bewerken]

In de tijd dat Einstein zijn speciale relativiteitstheorie uitdacht, was hij getrouwd met Mileva Marić. Het ligt dan ook voor de hand dat Einstein zijn ideeën met haar besproken heeft. Het is echter niet bewezen dat ze daadwerkelijk een bijdrage leverde.