Mileva Marić

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mileva (Marić) Einstein

Mileva Marić (Servisch: Милева Марић) (Titel, 19 december 1875 - Zürich, 4 augustus 1948) was een Servische natuurkundige en de eerste echtgenote van Albert Einstein en de moeder van hun drie kinderen.

Korte biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Mileva Marić werd in 1875 geboren in Titel, Servië. Ze blonk uit op school en ging in 1896 als een van de eerste vrouwelijke studenten studeren aan de technische universiteit (ETH) van Zürich. Albert Einstein studeerde daar ook en was een van haar klasgenoten, zij was het enige meisje in de klas. Ze werden verliefd op elkaar, kregen een relatie en Mileva werd zwanger waardoor ze haar studie moest afbreken. Omdat beiden nog geen inkomen hadden, keerde Mileva terug naar haar ouders in Servië, waar in 1902 hun dochtertje Lieserl, doopnaam Elisabeth, geboren werd. De baby werd voor adoptie afgestaan of overleed kort nadat zij gedoopt was. Einstein was niet aanwezig bij de geboorte en ook niet bij de begrafenis van het kind, omdat zijn vader in dezelfde periode ernstig ziek werd en kort daarna stierf.

Einstein en Mileva trouwden op 6 januari 1903. Het huwelijk was zowel een persoonlijke als een intellectuele verbintenis: bij haar vond Einstein een klankbord voor zijn nieuwe ideeën. In 1904 werd hun eerste zoon Hans Albert geboren in Bern waar Einstein toen werkte als klerk in het Patentbureau. Zes jaar later, in 1910 werd hun tweede zoon Eduard geboren. In 1914 verhuisde het gezin Einstein naar Berlijn waar Albert een baan kreeg, maar Mileva kon er niet wennen. Hun relatie verslechterde en Mileva verhuisde met de kinderen terug naar Zwitserland. Einstein scheidde van Mileva op 14 februari 1919, en huwde een half jaar later zijn nicht Elsa Löwenthal (geboren Einstein: Löwenthal was de achternaam van haar eerste man Max) op 2 juni 1919.

Toen Einstein in 1921 de Nobelprijs won, gaf hij zoals afgesproken bij de scheiding, het prijzengeld aan Mileva Maric. Hij hield verder erg weinig contact met zijn kinderen. Later vond Mileva dat Einstein onvoldoende bijdroeg aan de kosten voor de behandeling van hun zoon Eduard, die tijdens zijn studie psychologie schizofrenie ontwikkelde en al snel tot niets meer in staat was. Mileva zorgde voor Eduard tot haar overlijden in 1948. Ze gaf noodgedwongen privéles in pianospelen en wiskunde om bij te verdienen. Eduard stierf in 1965 in de psychiatrische inrichting Burghölzli in Zürich. Hun oudste zoon Hans Albert werd hoogleraar hydraulische werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Californië - Berkeley, en had aanvankelijk eveneens weinig contact met zijn vader. Na de oorlog verbeterde dit, Hans-Albert zat aan het sterfbed van Albert Einstein.

Mileva Maric stierf op 4 augustus 1948 in Zürich, zij werd 73 jaar.

Relativiteitstheorie[bewerken | brontekst bewerken]

In de tijd dat Einstein zijn speciale relativiteitstheorie uitdacht, was hij getrouwd met Mileva Marić. Het ligt dan ook voor de hand dat Einstein zijn ideeën met haar besproken heeft. Het is echter niet bewezen dat ze daadwerkelijk een bijdrage leverde.