Militair Gezag (1944-1946)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Generaal Kruls (2e van rechts) met andere officieren van het Militair Gezag na de capitulatie op weg naar West-Nederland (mei 1945)

Het Militair Gezag was het dagelijks bestuur van de in 1944 en 1945 bevrijde delen van Nederland namens de Nederlandse regering in Londen tot aan de overdracht van de gebieden aan de regering.

De Nederlandse regering in Londen voorzag grote bestuurlijke problemen na de bevrijding van Nederland. Daarom werd het bestuur bij wet aan het daarvoor opgerichte Militair Gezag opgedragen. De juridisch geschoolde generaal-majoor mr. H.J. Kruls werd Chef van de staf van het Militair Gezag. De ministerraad passeerde daarmee de kandidaat van Koningin Wilhelmina; zij had haar schoonzoon Prins Bernhard voorgesteld. Het Militair Gezag werd opgericht op 14 september 1944 en ontbonden op 4 maart 1946. Kruls was gedurende deze hele periode Hoofd van het Militair Gezag.

De organisatie oogstte veel kritiek en werd, naar het hoofd ervan, wel 'Circus Kruls' genoemd[1], of 'Malle Gevallen' - ontleend aan de afkorting MG en de gelijknamige roman, die in 1934 was verfilmd.[2]

Zie de categorie Militair Gezag van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.