Militaire regering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een militaire regering is een door militairen gevoerde regering die de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht uitoefent over een bepaald gebied. Hoewel het leger de militaire regering controleert, kan deze geheel of deels door (benoemde of goedgekeurde) burgers worden uitgeoefend.

Vormen[bewerken | brontekst bewerken]

Vormen van militaire regering zijn:

  • militaire bezetting. Hierbij heeft een staat gewelddadig de militaire macht gegrepen over een gebied dat niet tot zijn grondgebied behoort. De bezetter installeert een militaire regering, omdat de legitieme regering van het gebied niet langer in staat is (of is verboden) om zijn functies uit te oefenen.[1] De militaire regering staat onder bevel van een militaire commandant en past militair recht toe op alle personen in het bezette gebied, waarbij bestaande lokale wetgeving zonodig buiten werking wordt gesteld.[2] De militaire regering kan bestaan uit militairen, burgers, of een combinatie daarvan. Wanneer militairen uit een neutraal of bevriend land worden ingezet om de legitieme regering bij te staan, is er geen sprake van een militaire bezetting.[1]
  • staat van beleg, in Nederland op grond van de krijgswet. Vanwege een noodtoestand – bijvoorbeeld een natuurramp of zelfs een "staat van oorlog" – ziet de legitieme regering zich gedwongen tijdelijk de macht, geheel of gedeeltelijk, over te dragen aan een militair gezag. Hierdoor kunnen sneller allerlei noodmaatregelen worden doorgevoerd om tot de normale toestand terug te keren.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b military government. Britannica, update 9 aug 2023
  2. military government. Merriam-Webster (aug 2023 bekeken)