Minerale wol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gevelisolatie bestaande uit gele minerale wol (steenwol)

Minerale wol is de algemene aanduiding van twee soorten isolatiemateriaal namelijk: glaswol en steenwol. Deze minerale wollen zijn gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen.

Eigenschappen en toepassingen[bewerken]

Minerale wol heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,035 tot 0,050 W/mK. Om deze reden wordt minerale wol vaak toegepast voor warmte-isolatie. Door een hogere persing is het zelfs mogelijk een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,032 W/mK te behalen. Tevens wordt minerale wol toegepast voor geluidsabsorptie.

Brandbaarheid[bewerken]

Minerale wol is gemaakt uit glas of steen en hierdoor onbrandbaar. Het smeltpunt ligt op hetzelfde niveau als de bronproducten. Dit ligt voor glas iets lager dan voor steen. Beide materialen worden beschouwd als niet-brandbaar (A1) volgens de Europees testmethodes. Glaswol heeft een smeltpunt van ±600-800°C (±900-1100K), terwijl dit ±1200-1300°C (±1500-1600K) is bij rotswol. In dat opzicht zal rotswol niet, maar glaswol wel volledig wegsmelten bij een volledig ontwikkelde brand (tot ±1050°C (±1350K)).

Gezondheid[bewerken]

Minerale wol is het resultaat van vervezeling van glas of steen. In tegenstelling tot asbest zijn deze vezels niet schadelijk voor de gezondheid. Dit is het resultaat van onderzoeken in opdracht van onder andere de Mineral Wool Association (MWA). In de Verenigde Staten denkt men daar anders over. In Amerika wordt minerale wol beschouwd als een stof die, vergelijkbaar met de fijne deeltjes van asbest, inadembaar is en longaandoeningen kan veroorzaken.[bron?] Wel geeft minerale wol veel stof af, waardoor het verstandig is een stofmasker te dragen bij het werken met minerale wol. Hoewel minerale wol niet schadelijk is voor de gezondheid, kan het wel huidirritaties veroorzaken en geldt voor blootstelling eraan de Maximale Aanvaarde Concentratie (MAC) van 2 vezels/cm³ (gemeten over een achturige werkdag).