Mir Sultan Khan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mir Sultan Khan
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Mir Sultan Khan
Geboren 1905
Overleden 1966
Portaal  Portaalicoon   Schaken

Mir Sultan Khan (1905 – 1966) was een schaakspeler afkomstig uit het gebied Punjab, toen nog onderdeel van het Britse Rijk. Hij leerde de regels van het Indische schaken toen hij ongeveer tien jaar oud was. Die regels weken iets af van de huidige schaakregels, zo mocht de pion geen dubbelzet in de opening doen. Zijn voornaam, "Sultan", verwijst niet naar zijn status; de lage kaste waarin hij geboren was maakte dat hij voorbestemd was anderen te dienen. Hij werkte dan ook in de huishouding van een maharadja.

Deze maharadja vertrok naar Engeland en nam zijn bediende mee. Mir leerde de regels van het Westerse schaak en kort daarop speelde hij op het niveau van een grootmeester. In 1932 en 1933 was hij kampioen van Groot-Brittannië en hij speelde voor dat land ook een paar maal in de Schaakolympiade, zonder één schaakboek of schaakopening bestudeerd te hebben. Hij speelde tegen Aleksandr Aljechin en won en ook José Raúl Capablanca versloeg hij in een schaakpartij, hij heeft dus van twee wereldkampioenen gewonnen.

Mir had gezondheidsproblemen als gevolg van het koude en vochtige Engelse klimaat en het inspannende schaken. Toen de maharadja naar India terugkeerde, 1933, nam hij Mir mee, waarna er snel een einde aan zijn schaakloopbaan kwam. In 1935 speelde hij zijn laatste toernooi.

Externe links[bewerken]