Mir Sultan Khan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mir Sultan Khan geboren in India was een van de meest verbazingwekkende schakers aller tijden. Hij leerde de regels van het Indische schaken toen hij ongeveer tien jaar oud was. Die regels weken iets af van de huidige schaakregels, zo mocht de pion geen dubbelzet in de opening doen. Khan is in de verkeerde kaste geboren en was voorbestemd anderen te dienen. Hij werkte dan ook in de huishouding van een Maharadja.

De Maharadja vertrok naar Engeland en Mir moest mee. Daar paste hij de schaakregels aan en binnen de kortste keren speelde hij op het niveau van een grootmeester. In 1932 en 1933 was hij kampioen van Groot-Brittannië en hij speelde voor dat land ook een paar maal in de Schaakolympiade en dit alles zonder één schaakboek of schaakopening te bestuderen. Hij speelde tegen Aleksandr Aljechin en won en ook José Raúl Capablanca versloeg hij in een schaakpartij, hij heeft dus van twee wereldkampioenen gewonnen.

Toch kon hij zijn draai niet vinden en was blij dat de Maharadja naar India terugging: hij was opgelucht en blij dat hij van dat nare klimaat en het inspannende schaken af was.
Mir Sultan Khan overleed in 1965.

Externe links[bewerken]