Mirjam Pol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mirjam Pol (Hengelo, 3 juni 1983) is een Nederlandse motorcoureur.

Pol groeide op in Borne. Zij begon met motorrijden op vierjarige leeftijd, als telg uit een motorsportfamilie. Haar vader, Hans Pol, was Nederlands kampioen grasbaanracen en zijspancrosser. Haar broer, Hans Pol jr, werd vice Nederlands kampioen motorcross bij de 125cc junioren.

Mirjam Pol is bekend geworden door haar verschillende deelnames aan de Dakar-rally. Waarvan de eerste in 2006 waarin zij opzien baarde door op relatief jeugdige leeftijd als eerste Nederlandse vrouw de zwaarste rally ter wereld uit wist te rijden en een tweede plaats in het eindklassement behaalde. In 2007 werd Mirjam wederom tweede, waarna de Dakar rally in 2008 werd afgelast en van Afrika naar Zuid-Amerika verhuisde. In 2009 won Mirjam voor het eerst het vrouwenklassement. In 2010, ondertussen haar 4e deelname, viel Pol, na een zware valpartij, waarbij zij verscheidene botbreuken opliep, uit. In 2011 stond Mirjam weer aan de start en wist zij na een lange en moeizame Dakar de één na laatste dag nog van een derde naar een tweede plaats op te schuiven in het eindklassement.

Mirjam is tot op heden de enige vrouwelijke motorcoureur uit Nederland die de Dakar Rally heeft gereden. Geen enkele andere Nederlandse vrouwelijke motorcoureur heeft tot op heden aan de start van deze zwaarste rally ter wereld gestaan.

Komende januari zal Mirjam Pol wederom aan de start van de Dakar Rally 2018 staan.