Mittellandkanal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mittellandkanal
Duwvaart op het Mittellandkanal in Wolfsburg
Lengte 325,7 km
Scheepsklasse Vb
Jaar ingebruikname 1915
Van Dortmund-Eemskanaal
Naar Elbe
Loopt door Vlag van Duitsland Duitsland
-Noordrijn-Westfalen
-Nedersaksen
-Saksen-Anhalt
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Mittellandkanal (Nederlands: Mittellandkanaal) is met zijn 325,7 km de langste kunstmatige waterloop van Duitsland.

Het kanaal begint als aftakking van het Dortmund-Eemskanaal bij Hörstel en voert dan langs onder andere Bramsche, Osnabrück, Minden, Hannover, Braunschweig, Wolfsburg en Maagdenburg naar de Elbe. Verschillende van deze grotere steden zijn via zijarmen die doodlopen in een havenkom[1] verbonden met het eigenlijke kanaal.

Bij Minden kruist het kanaal met kanaalbrug Minden de Wezer, waarmee het door sluizen links en rechts van het kanaal verbonden is, zodat er over de rivier, die vanaf daar bevaarbaar is voor grotere schepen, een verbinding is met Bremen. Ter hoogte van Wolfsburg sluit het Elbe-Seitenkanaal aan, die de verbinding met Hamburg mogelijk maakt zonder via de Elbe, gekenmerkt door zijn onregelmatige waterstanden, te moeten passeren.

Hoewel van bij de planning en de bouw in de jaren 30 de bouw van een aquaduct voorzien was om de Elbe te overbruggen, zou het tot na de hereniging van Duitsland duren voor dit er ook kwam. De bouw werd destijds wel begonnen maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de gewijzigde politieke situatie nadien, werd het nooit afgewerkt. Tot het eind van de jaren 90 bleven de ruïnes van de onafgewerkte kanaalbrug midden in het weiland bij de oevers van de rivier staan.

Voor de ingebruikname van de kanaalbrug Maagdenburg dienden de schepen richting Berlijn via de Scheepslift Rothensee en een kanaalarm bij Maagdenburg de Elbe op te varen om deze zowat vijftien kilometer stroomafwaarts terug te verlaten en via een sluis het hogergelegen Elbe-Havelkanaal te bereiken. In 2001 is de naast gelegen sluis Rothensee geopend; door de opening konden nu ook grotere schepen naar Berlijn varen. De bruikbare lengte in de scheepslift was maar 85 m en de sluis heeft een bruikbare lengte van 190 m. Het omvaren was vooral problematisch in zomermaanden waar de scheepvaart enorm gehinderd werd door lage waterstanden zodat vaak met een diepgang van minder dan 1,5 m gevaren kon worden. Door opening van de kanaalbrug is een diepgang van 2,5 m het hele jaar gegarandeerd.

In 1965 werd gestart met verbreden en verdiepen van het toen nog West-Duitse gedeelte ten westen van het Elbe-Seitenkanaal dit was in 2000 afgerond. In het kader van het "Verkehrsprojekt Deutsche Einheit Nr.17" is ook gestart met verbreden en verdiepen van het laatste gedeelte.

Het kanaal eindigt officieel bij de Hohenwartesluis, omdat het water daar een andere naam krijgt; het kanaal gaat verder als het Elbe-Havelkanaal, waardoor een doorgaande waterverbinding bestaat tussen het Ruhrgebied en Berlijn.

Het Mittellandkanaal wordt ook wel Wezer-Eemskanaal of Wezer-Elbekanaal genoemd.

Verloop van het kanaal

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van het kanaal werd beslist bij wet op 1 april 1905, na verhitte debatten. Boeren uit het oosten van Duitsland vreesden immers voor massale invoer van goedkopere producten via het kanaal. Daarom werd als compromis enkel de bouw tot Hannover goedgekeurd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mittellandkanal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.